Investeren in sociaal vastgoed

Sociaal vastgoed is misschien niet het eerste waaraan je denkt om in te investeren. Toch is dit een investering die een mooi rendement kan opleveren én een grote zekerheid biedt. Bovendien krijg je nog een vermindering van de onroerende voorheffing. Klinkt toch helemaal niet slecht?

Hoge vraag

Gemeentebesturen en OCMW-besturen zijn voortdurend op zoek naar goedkope huisvesting. De huizen en appartementen dienen om mensen met een laag inkomen in onder te brengen. Vaak zijn dit kleinere panden of huizen met een minder goede ligging. Om te kunnen voorzien in voldoende huisvesting doen de besturen beroep op privé-eigenaars.

Lager risico

Indien je investeerde in een tweede woning, kan je deze dus altijd aanbieden aan een sociaal verhuurkantoor. Nadat je een contract afsluit met het sociaal verhuurkantoor, geven zij jou de garantie dat je pand tot 27 jaar kan verhuurd worden. Het minimumcontract beslaat negen jaar. Ongeacht of het huis of appartement leegstaat, toch kan je rekenen op een huuropbrengst. Amper een risico dus. Zoals zo vaak: hoe lager het risico, hoe lager het rendement. De huur van sociale panden ligt onder het marktgemiddelde.

Lees meer: 10 kenmerken van een rendabele vastgoed investering

Verlaagde onroerende voorheffing

De lage verhuurprijs wordt gecounterd door een vermindering van de onroerende voorheffing van 36%. Bovendien staat de verhuurder enkel nog in voor de normale slijtage en ouderdomsschade. Kleinere mankementen en huurschade zijn voor de rekening van het sociale verhuurkantoor. Anderzijds kan de verhuurder zijn huurder niet kiezen. Het is het sociaal verhuurkantoor die bepaalt wie het pand mag betrekken.

Behoorlijk rendement

Uiteraard is er ook bij het investeren in sociaal vastgoed een meerwaarderendement. De schattingen van het totale rendement, meerwaarde en huuropbrengst, is ongeveer 3 tot 6%. Het matige risico in ogenschouw genomen, maakt van deze sociale vastgoedbelegging een opportuniteit het overwegen waard.

Premies

Afhankelijk van het gewest waar het pand ligt, kan je als verhuurder ook aanspraak maken op premies. In het Brussels gewest krijg je voor belangrijke renovatiewerken een premie van 80%. Samengevat: als je bereid bent om te verhuren aan een lagere huurprijs, kan je rekenen op heel wat steunmaatregelen en krijg je een ongekende zekerheid. Als vastgoedbelegging is het inschakelen van een sociaal vastgoedkantoor absoluut een valabel alternatief met weinig kopzorgen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.