10 waarschuwingen tijdens een huisbezoek om van een aankoop af te zien

Op zoek gaan naar een huis kan een leuk maar stressvol proces zijn. Van het zoeken naar een geschikte locatie tot de bijzonderheden die moeten voldoen aan jouw eisen, zo’n proces bestaat uit heel wat stappen. Maar misschien wel de belangrijkste stap is het bezoek aan het huis. Daarbij heb je best aandacht voor de volgende zaken.

Als potentiële koper, is het belangrijk om jouw eventueel toekomstige woning, op voorhand even te bezoeken. De indrukken zullen jou overweldigen. Om je niet van de wijs te laten brengen, geven we jou de volgende tips.

1. Meerdere huizen te koop in dezelfde regio

Het huis wat je gaat bezoeken ziet er schitterend uit, maar wat met de buurt? Meerdere huizen te koop in eenzelfde staat, is misschien een teken dat de buurt niet zo in de smaak valt. Doe daarom eens een rondrit doorheen de wijk. Navraag doen bij de buren kan ook al wat helpen.

2. Gekke geuren

Waterschade, vochtige muren en schimmel kan je makkelijk verdoezelen maar de geur kan je minder eenvoudig maskeren. Sommige makelaars raden aan om koekjes te bakken of potpourri te gebruiken maar de weeë geur van vocht kan je niet verbergen.

3. Gesloten deuren roepen argwaan op

Verkopers kunnen deuren omwille van meerdere redenen afsluiten, bijvoorbeeld de slordigheid van de kamer willen verbergen. Een gesloten deur hoeft niet per se iets slechts verbergen maar vraag er toch maar even na. Een eerlijk en op antwoord doet die argwaan misschien wel snel verdwijnen. Als potentiële koper heb je immers het recht om elke centimeter van je nieuwe woonst te zien.

4. Recente renovaties zijn niet altijd goed nieuws

Huiseigenaars beslissen vaak om snel nog even wat renovaties door te voeren aan hun huis. Maar het snelle werk doet de prijs niet altijd stijgen. Een loodgieter die snel snel nog even wat klusjes opknapte levert niet per definitie goed werk af. Als het huis jouw voorkeur wegdraagt maar je bent niet helemaal zeker van je stuk, dan kan je altijd een ingenieur vragen om een inspectie te doen.

5. Afbladerende verf

Die schilfers verf kunnen wijzen op een oude verflaag die niet langer gehecht is maar kan ook wijzigen op structurele problemen. De ramen zijn niet meer afsluitend, of er is een insijpeling van regen of… De redenen kunnen legio zijn, maar je vermijdt maar beter die problemen.

6. Uitgesteld onderhoud

Tijdens een rondleiding kijk je best ook even uit naar wat op het eerste zicht kleine problemen zijn. Een schurende deur, gebarsten tegels of bakstenen, gedateerde elektrische kabels,… Deze issues kunnen tekenen zijn dat de eigenaar zijn pand niet goed onderhield. Ofwel opteer je dan om een harde onderhandeling te voeren of verlies je de interesse voor het pand.

7. Onafgewerkt huis

Soms wordt een onafgewerkt huis al op de markt gegooid. De renovaties zijn nog niet afrond en toch besluit de eigenaar het pand al te verkopen. Zo is het mogelijk dat de eigenaar geen middelen meer had om het pand af te werken. Of kwam hij in tijdsnood. Om een goede inschatting te maken, neem contact met een onafhankelijk persoon die dit correct kan inschatten.

8. De blokkendoos

Ooit eens een huis bezocht dat bij elkaar gestapeld leek? Dat wijst er vaak op dat delen zijn bij- of aangebouwd. Toevoegingen als veranda’s, tuinhuizen, extra kamers hebben misschien niet de nodige vergunningen. Dit kan dus een rode vlag zijn voor een potentiële koper.

9. Schimmige buren

De locatie van een pand, daar hadden we het al eerder over, is van belang voor de waarde van jouw pand. Niet alleen de geografische ligging is een belangrijk aspect maar ook de buren an sich zijn een factor. Hoewel je nooit écht weet wat voor vlees je in de kuip hebt, kan je toch maar beter even je licht opsteken in de buurt. Ook de toestand van het huis maakt je wat wijzer. Terugkeren op geregelde tijdstippen is aangewezen, op die manier krijg je een duidelijk beeld van de directe buurt.

10. Asbest

Panden uit de periode 1950 tot 1980 kunnen asbest bevatten. Doe de nodige research zodat je deze kankerverwekkende stof kan herkennen want als je die zelf moet laten verwijderen kost dit je een aardige duit.

(bron: time.com)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.