10 kenmerken rendabele vastgoed investering

Als je geld investeert in vastgoed, wil je hier natuurlijk een mooi bedrag uit halen. Dit kan met een succesvolle verkoop met winst, maar ook met een zeer rendabele huurprijs. Heb jij een mooi pand gezien om je vermogen in te investeren? Controleer dan of dit pand aan de 10 kenmerken van een rendabele vastgoed investering voldoet.

Het pand staat in een goede buurt

Of je nu in een kantoorpand wil investeren of een woning wil kopen als vastgoed investering: het pand moet altijd in een goede buurt staan. Geen enkele ondernemer wil namelijk een kantoorpand kopen of huren in een slechte buurt en niemand wil in een onveilige buurt wonen. Hoe goed de buurt is waar het pand in staat en hoe goed de buurt bekend staat, bepaalt voor een groot deel hoeveel geld met jouw vastgoed investering kunt verdienen. Maw, de locatie van het vastgoed is wellicht het belangrijkste kenmerk van een rendabele vastgoed investering.

De belasting op het pand en/of de grond is laag

Hoeveel winst je maakt met een vastgoed investering, is ook afhankelijk van de kosten die bij de investering komen kijken. Hoe meer belasting je moet betalen op het pand dat je koopt en/of op de bijbehorende grond, des te minder je overhoudt aan jouw vastgoed investering. Investeer daarom altijd in een pand waar niet al te veel belasting over betaald moet worden.

De afstand tot een (goede) school is klein

Zeker als je je op de doelgroep startende woningkopers richt, is het belangrijk dat jouw vastgoed investering in de buurt van een school ligt. Nu hebben de kopers misschien nog geen kinderen, maar een gezinsuitbreiding zit er waarschijnlijk wel aan te komen. Veel startende woningkopers zoeken dan ook naar een huis in de buurt van een (goede) school. Richt je je niet op deze doelgroep, bijvoorbeeld omdat je geld investeert in een kantoorpand, dan is dit kenmerk van een rendabele vastgoed investering minder belangrijk.

Lees meer4 factoren die de vastgoedmarkt beïnvloeden

Er is weinig criminaliteit in de omgeving

Niemand wil in een buurt wonen waar veel sprake is van criminaliteit en waar je je eigenlijk niet veilig kunt voelen. Investeer daarom altijd in een pand dat niet alleen in een mooie buurt ligt, maar ook in een veilige buurt staat. Ook als je in een kantoorpand of ander bedrijfspand gaat investeren, is dit belangrijk. Ondernemers willen namelijk in een veilige omgeving werken, waar de kans op inbraken en andere problemen zo klein mogelijk is.

Een goede werkgelegenheid in de buurt

Je zou het misschien niet zeggen, maar veel mensen letten op de werkgelegenheid in een bepaalde omgeving bij het kopen van een huis. Ook als ze gewoon een baan hebben, vinden ze het belangrijk dat de omgeving van hun nieuwe woning bruisend is, bloeit en voldoende werk biedt. Willen ze een andere baan of zijn ze genoodzaakt een andere baan te zoeken, dan gaat dit namelijk gemakkelijker met een goede werkgelegenheid in de buurt. Een huis in een buurt met goede werkgelegenheid trekt dan ook meer huurders en/of kopers.

Er zijn veel winkels en restaurants in de buurt

Sommige mensen vinden het niet erg om ver van een supermarkt, een winkelcentrum en leuke restaurants te wonen, maar de meeste mensen vinden dit toch vervelend. Koop je een pand in een buurt met veel winkels en restaurants, dan is de kans groot dat je meer geld verdient met deze vastgoed investering. Overigens geldt dit niet alleen bij het investeren van je vermogen in een particuliere woning, maar ook bij het investeren van geld in een bedrijfspand. Ondernemers zitten namelijk ook het liefst in een bruisende omgeving.

Controleer niet alleen wat er nu in de buurt te vinden is, maar ook wat er mogelijk nog gaat komen. Misschien is het nu nog wat stil, maar worden er de komende jaren nieuwe winkels, nieuwe restaurants en een nieuw uitgaansgebied gebouwd.

De buurt is in ontwikkeling

Een omgeving waar de komende jaren veel gebouwd gaat worden, is flink in ontwikkeling. Hier koop je nu nog voor een vrij kleine investering een mooi pand, waar je over een paar jaar veel meer geld mee kunt verdienen. Omgevingen waar nog veel gebouwd gaat worden, zijn dan ook vrijwel altijd interessant.

Het aantal leegstaande panden is laag

Staan er drie huizen te koop in de straat waar jij een pand wil kopen? Dan moet je je afvragen of deze investering wel een verstandige vastgoed investering is. In dit geval kan het namelijk zo zijn dat de buurt slecht bekend staat, er iets mis is met de betreffende straat of de woningen simpelweg niet populair zijn. Koop je een kantoorruimte in een pand waar bijna geen enkele andere ondernemer zit, dan is dit ook niet zo’n goed idee. Een leeg kantoorpand is namelijk onaantrekkelijk voor kopers en huurders.

Lees meerInvesteren in oude huizen: loont het de moeite?

De gemiddelde huur in de omgeving is hoog

Wil je een pand kopen om te verhuren? Dan zoek je een pand dat in een omgeving ligt met een gemiddeld hoge huurprijs, aangezien je hier meer mee verdient. Wil je kopen om met winst te verkopen? Dan check je ook de gemiddelde huurprijs in de buurt. Kun je het pand namelijk niet meteen verkopen en moet je het eerst verhuren, dan verdien je hier namelijk nog een aardig zakcentje mee.

Er is vraag naar het pand

Koop je een appartement met 1 kamer (studio), terwijl er veel meer vraag is naar tweekamerappartementen in de omgeving? Dan is de kans groot dat je lang moet wachten voor jouw vastgoed investering verkocht of verhuurd wordt. Koop daarom altijd een pand waar veel vraag naar is. Je kunt geld besparen door een wat minder populair pand te kopen, maar hier kun je wel lang mee blijven zitten. Het risico van dit soort vastgoed investeringen is dan ook altijd hoger, terwijl het rendement veel lager is.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.