Investeren in vastgoed via crowdfunding

In België raakt crowdfunding steeds meer ingeburgerd. Goede doelen worden zo vaak vlotjes gefinancierd via een globale oproep. Maar ook startende ondernemingen of zelfs grote gevestigde waarden, zoeken steeds meer investeerders via crowdfunding. De laatste jaren lijkt ook investeren in vastgoed via crowdfunding door te breken op de Belgische markt.

Crowdfunding

Crowdfunding, zoals de naam het zelf zegt, is geld ophalen bij het publiek om een bepaald doel te financieren. Dit kan heel breed gaan. Van jongeren die een pop-up winkel willen opstarten tot een mindervalide persoon die geld vraagt voor het ombouwen van zijn of haar woning. 

Investeerders of schenkers kunnen op deze manier hun geld investeren of schenken aan een doel waar zij volledig achter staan. Afhankelijk van het te financieren doel is er een minimale inleg gewenst. Maar heel veel doelen starten al vanaf één euro, zeker wanneer het gaat om de financiering van kleine projecten.

Vaak krijgen schenkers of investeerder van crowdfunding projecten ook een bepaalde tegenprestatie voor hun schenking. Ook dit hangt veelal af van het geschonken bedrag of het te financieren doel. Bij een startup krijg je als investeerder soms bijvoorbeeld een proefpakket van het product waarin je investeert.

Lees meer: Crowdfunding in België: het complete overzicht

Investeren in vastgoed via crowdfunding

Steeds meer zien we ook in België vastgoedprojecten opduiken die gefinancierd worden via crowdfunding. Een aantal online platformen voor crowdfunding zijn hier zelfs op gespecialiseerd. In dit geval gaat het niet om kleine op te halen bedragen, maar vaak moeten projecten al minstens 500.000 euro willen ophalen alvorens ze worden goedgekeurd.

Naargelang het risico van de kredietvrager wordt er ook een tegenprestatie betaald aan de geldschieters. Deze tegenprestatie wordt betaald onder de vorm van een jaarlijkse of maandelijkse intrest. Het geïnvesteerde kapitaal wordt terugbetaald op vervaldag. Bij bepaalde contracten kan je zelfs als investeerder genieten van een extra meerwaarde.

Als investeerder kan je toch al snel rekenen op een bruto intrest van 4% tot 12%. Hoe hoger de intrest, hoe hoger het risico van de debiteur wordt ingeschat. Eenvoudig gezegd: hoe hoger de intrest, hoe groter de kans wordt dat je niet je volledige geïnvesteerde bedrag op vervaldag zult terugzien.

Deze projecten zijn steeds kortlopende financieringen. Vaak gaat het over een looptijd van één tot vijf jaar. Het is op vandaag zeer moeilijk om als investeerder een obligatielening te vinden met een gelijkaardig risico dat dergelijke hoge intresten betaalt. Investeren in vastgoed via crowdfunding is dus zeker een interessante piste voor wie op zoek is naar wat extra cashflow. Je krijgt als investeerder ook voldoende randinformatie en cijfermateriaal van de debiteur zodat je het risico zelf goed kan inschatten.

Veiligheid platformen

In België zijn er grotere en kleinere platformen die op deze markt actief zijn. Kijk steeds goed na als het platform een accreditatie heeft van het FSMA. Zo weet je dat je met een legitiem bedrijf te maken hebt.

Goede platformen zorgen dat je als investeerder een goed overzicht hebt van je beleggingen. Vaak staan je investeringen mooi in een lijst opgenomen. Daarnaast krijg je een jaarlijks overzicht van de aan te geven intresten voor je belastingaangifte. Ook moet er, vanuit FSMA regelgeving, een beleggersprofiel worden opgemaakt om je kennis en risico-aversie te kennen.

Bekende platformen

Om te investeren in vastgoed via crowdfunding kan je terecht bij bijvoorbeeld Look&Fin of Catalyze. Deze bedrijven doen een grondige studie van de dossiers en kiezen enkel voor kwalitatieve debiteurs. Deze platformen bestaan ondertussen al verschillende jaren en hebben hun sterren in de sector verdiend. Ze bieden een overzichtelijke website en regelmatige projecten.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.