Investeren in pretparken

Draaien, keren, een plotse val en razendsnel naar een hoogtepunt: beurskoersen gedragen zich al eens als een rollercoaster. Kunnen pretparken en themaparken interessante investeren zijn? Hebben die grootse parken voor jongeren wel iets te bieden aan ambitieuze beleggers? We proberen zoveel mogelijk antwoorden te geven.

Totaalbeleving

Een themapark of pretpark is niet meer wat het ooit geweest is. Vroeger was het een park waar je al eens een namiddagje doorbracht op schoolreis of op een familie-uitstap. Ook pretparken hebben nu de kaart van de totaalbeleving getrokken: je vindt er tientallen shops, restaurantjes en ook steeds vaker hotels. Voor beleggers betekent dit dus dat de inkomsten heel divers kunnen zijn. Daarnaast is er ook nog merchandising waarbij de mascottes en bekendste figuren garant staan voor een meeropbrengst.

Pretparken bezoek je al lang niet meer op een drafje. De uitgestrekte parken zijn minstens een volle dag het bezoeken waard, en waarom niet meer? Zo dachten ook de parken die begonnen met het aanbieden van hotelovernachtingen. Pretparken als Efteling in Kaatsheuvel en Disneyland Parijs zijn er typische voorbeelden van. Minstens 2 dagen plezier in de mooiste parken, dat brengt natuurlijk ook een dagje extra uitgaven met zich mee.

Goudmijnen zijn het: ooit al eens door zo’n park gelopen op een zomerdag? Je kan er op de koppen lopen en iedereen geeft er de hele tijd geld uit. Honderden tot duizenden kopen er een ijsje, een koude cola of een pluche oranje kangoeroe. Iedereen met zin voor investeren heeft toen al gedacht: dit is een goudmijn. Het Europese weer durft al eens roet in het eten gooien, de topdagen voor die attractieparken zijn op een hand te tellen. Bovendien kosten de attracties handenvol geld (de jongste topattractie in de Efteling had een prijskaartje van ongeveer 18 miljoen euro).

Lees meer: Materiële of tastbare investeringen: wat zijn de mogelijkheden?

Themaparken veranderen wel eens van aandeelhouder

De grootste Europese groep van pretparken, het Franse Compagnie des Alpes, kent echter geen al te best halfjaar. Het bedrijf exploiteert sinds 2000 parken zoals Parc Astérix en Bellewaerde. In 2011 verkocht de Franse groep 7 parken aan Looping Group. In januari 2016 werd bekend dat de Waalse investeerder Albert Frère Looping zal overnemen. Zijn investeringsgroep Ergon hoopt de deal te kunnen sluiten tegen maart 2016. Looping realiseerde een jaaromzet van ongeveer 60 miljoen euro.

Andere grote speler op de markt is het Amerikaanse Six Flags. Korte tijd, tussen 2001 en 2004, was onder andere Walibi Waver in handen van deze groep. Toen de Europese divisie zwaar verlieslatend bleek te zijn, deed de Amerikaanse hoofdzetel afstand van de Europese parken. De nieuwe eigenaar maakte er weer een gezonde onderneming van en de parken floreerden opnieuw. Thema- en attractieparken kunnen dus best wel rendabel zijn maar in het verleden bewezen ze ook vaak zorgenkinderen te kunnen worden.

Schoolvoorbeeld en parel aan de kroon van de themaparken blijft Disney. Goed voor 134 miljoen bezoekers in 2014 en een omzet van Sinds enkele jaren voelt het echter de hete adem van Comcast in de nek. Comcast is eigenaar van de Universal Studio themaparken in de VS, Japan en Singapore. Er staan nog parken in China, Rusland en Dubai op de planning.

En toch blijven pretparken een aparte aantrekkingskracht uitoefenen op beleggers. Zo raakte deze week bekend dat Marc Coucke, ex-Omega Pharma, op het punt staat om twee pretparken over te nemen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.