Investeren in vastgoed is de beste manier om écht rijk te worden – maar dan wel niet zomaar vastgoed. Een eigen huis kopen is alvast geen investering. Daar zijn tal van redenen voor. Onder andere de hoge hefboom maakt dat er wel betere opties zijn. Zo’n betere vastgoedoptie is de investering in cohousing.
Cohousing is geen kangoeroewoning
Plaatsjes in verstedelijkte gebieden worden steeds schaarser en dus duurder. Daarom gaan we in Vlaanderen en Nederland op zoek naar creatievere oplossingen om de weinige plaats die er nog is, beter en efficiënter in te vullen. Een rechtstreeks gevolg daarvan is cohousing. Het is niet per se het samen leven in één huis (zoals bij een kangoeroewoning) maar eerder het verstrengelen van meerdere wooneenheden op een afgebakend terrein. Cohousing betekent dus dat elk gezin of elke familie een apart huis heeft maar bijvoorbeeld de tuin of een centrale opslagplaats deelt met de buren.
Enkele interessante kenmerken
Voor investeerders is dit een interessante nieuwe vorm van wonen. De investeringen zijn minder groot als voor andere meergezinswoningen – of complexen. Bovendien speel je naadloos in op de nieuwe woontrends. Mits het in acht nemen van enkele cruciale factoren zoals de ligging van het cohousingproject, kan je perfect inschatten of jouw investering een succes zal betekenen. Initiatieven zoals cohousingprojects.be of samenhuizen.be hebben al enkele jaren ervaring met deze van oorsprong Scandinavische vorm van wonen. Maar ook banken als Triodos pakken graag uit met woonkredieten voor mensen op zoek naar een plaatsje in een cohousingproject.
Lees meer: 10 kenmerken van een rendabele vastgoed investering
Voor de investeerders bestaan er coöperatieves waarin je kan stappen mits de aankoop van aandelen. De vennootschappen werken volgens een open aandeelhouderschap. Bij Cohousing Projects kost één aandeel ongeveer 265 euro. Ze hopen op een dividendrendement van 4 tot 6 procent per jaar.
Cohousing groeit in populariteit
De drempel ten opzichte van cohousing is langzaam aan het verdwijnen, zowel bij kopers als investeerders:
- Grote projecten bouwen wordt gestaag duurder. Bovendien heb je hiervoor een torenhoog budget nodig. Iets wat bijna enkel professionele vastgoedontwikkelaars nog kunnen opbrengen.
- Een herbestemming voor heel wat appartementsgebouwen als gerenoveerde serviceflats behoort ook tot de mogelijkheden. Waardoor een deel van de panden van de gewone markt verdwijnen.
- Maar ook de demografische veranderingen, met op kop de babyboomers, zorgen voor een verschuiving in het vastgoedlandschap.
Cohousing staat in Vlaanderen nog in de kinderschoenen en roept veel vragen op bij het publiek. In Scandinavië en Nederland is het concept veel vertrouwder.