Starten met investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed kan een lucratieve onderneming zijn. Waar beleggingen vaak een lager rendement opbrengen met een groter risico, kunnen de inkomsten van vastgoed aardig oplopen en blijven de risico’s eerder beperkt. Veel mensen zouden graag starten met investeren in vastgoed, maar weten echter niet waar en hoe te beginnen.

Commercieel en niet-commercieel vastgoed

Vooreerst dien je voor jezelf uit te maken: wil je investeren in commercieel of niet niet-commercieel vastgoed?

Aan het investeren in kantoren, bedrijfspanden of winkels hangt vaak meteen een behoorlijk financieel prijskaartje. De meeste particuliere ondernemers kiezen er daarom voor om te starten met investeren in niet-commercieel vastgoed.

Indien je toch meer interesse hebt in kantoren of winkels, dan kan je ook kiezen voor indirect investeren ofwel beleggen in commercieel vastgoed. Dit gaat via een (al dan niet beursgenoteerd) vastgoedfonds waarbij je samen met andere beleggers geld inlegt en via het fonds wordt geïnvesteerd in de bouw of aankoop van commercieel vastgoed in België.

Lees meerInvesteren in commercieel vastgoed: de mogelijkheden op een rij

Starten met investeren in vastgoed

Het voordeel van direct investeren in vastgoed, is dat je zelf eigenaar wordt van het vastgoed en de keuze voor het vastgoed en de beslissingen die daarop betrekking hebben volledig bij jou liggen. Je zou bijvoorbeeld een pand kunnen kopen om het vervolgens te verhuren. Daarbij kan je denken aan huizen, appartementen, studentenwoningen, recreatiewoningen of bijvoorbeeld seniorenflats. Bij de aankoop van het onroerend goed kan je best kiezen voor een pand dichtbij, waardoor je zelf langs het pand kan gaan wanneer je wilt en zodat je meer affiniteit hebt met de buurt waarin het staat.

Waar je op moet letten

Het is aan te raden om je van te voren goed te verdiepen in de rechten en plichten die huurders en verhuurders ten opzichte van elkaar hebben. Bij het starten met investeren in vastgoed is het verder aan te raden letterlijk klein te beginnen. Kleine woningen zijn namelijk makkelijker te verhuren aan alleenstaanden. Kleine woningen, appartementen, maar ook studentenflats zijn hiervan een voorbeeld. De kans dat jouw pand tussendoor leeg komt te staan is hierdoor minimaal.

Lees meerWaar jij op moet letten als je een opbrengsteigendom wil kopen

Het financiële plaatje

Het kan interessant zijn om een hypotheek afsluiten om jouw aankoop te financieren. Daarbij kan je het beste starten met het investeren in vastgoed in verhuurde staat, dan is de waarde van het pand lager en kunt u een groter deel laten financieren bij de bank. En voor de beginnende investeerder is het tevens ideaal, omdat je hierdoor niet meteen op zoek hoeft naar een huurder. Let ook vóór het starten met investeren in vastgoed even op de verwachte huuropbrengst, is het rendabel om in het desbetreffende vastgoedobject te investeren?

Lees meerHoe het rendement op vastgoed berekenen?

Op de lange termijn

Over het algemeen zit je aan het investeren in vastgoed wel een langere tijd vast. Je moet toch al gauw denken aan een investeringstermijn van zo’n vijftien jaar. Het voordeel hierbij is dat de waarde van woningen de laatste tientallen jaren gemiddeld sneller gestegen is dan de waarde van aandelen. Dus naast uw huur, bouw je ook op de lange termijn meer kapitaal op dan bij het investeren in aandelen.

Advies

Ten slotte kan het verstandig zijn om bij het starten met investeren in vastgoed een adviseur in de arm te nemen. Er is namelijk heel wat informatie die op je af komt als beginnend investeerder. Wanneer een vastgoedexpert je begeleidt bij jouw investering, geeft dit toch een beetje rust.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.