Geld verdienen met vastgoed

Geld verdienen met vastgoed kan op verschillende manieren. Het vergt wat lef, combineer dit met een slimme aanpak en een goede analyse van de markt, en je bent al een flink eind op weg. Je hoeft echt geen econoom te zijn om geld te verdienen met vastgoed. Let maar even goed op!

Nooit gedacht dat je ooit zou overwegen om te investeren in vastgoed? Wel, je bent vast niet alleen. De financiële markten dwingen ons er massaal toe om andere oplossingen te vinden voor onze spaarcenten. Centrale banken zetten particulieren het mes op de keel om geld in de economie te pompen. Spaarders hebben heel wat opties, met een ruim scala aan risico’s en daaraan verbonden rendementen.

Met vastgoed verdien je op twee manieren

Investeren in vastgoed is binnen dit aanbod aan producten waarschijnlijk een van de opties met het minste risico. Hoewel resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor prestaties in de toekomst, kan je toch altijd rekenen op een risicospreiding bij een investering in vastgoed. Wie geld wil verdienen met vastgoed doet dit immers op twee manieren: enerzijds is er het huurrendement (maandelijks betaalt de huurder jou een vergoeding om het pand te gebruiken) en anderzijds is er de meerwaarde op vastgoed (doorgaans stijgen vastgoedprijzen maar daar is geen enkele garantie voor).

Direct geld verdienen met vastgoed

Een goede huuropbrengst is van heel wat zaken afhankelijk. Een goede prijsbepaling van het huurgeld is een zeer belangrijke factor, met andere woorden hoeveel huur vraag ik voor mijn huis of appartement? Op de huurschatter van de Vlaamse Overheid vind je heel wat richtlijnen en een handige tool terug: De Huurschatter.

Een andere belangrijke factor is de bezettingsgraad. Je wil jouw pand niet leeg zien staan. Leegstand staat onverbiddelijk synoniem met een lager rendement. Om jouw rendement op peil te houden zorg je er dus best voor dat jouw huis of appartement altijd verhuurd is. Enkel op deze manier bereik je een maximaal rendement. Onontbeerlijk voor een hoge bezettingsgraad is een uitstekende locatie. Hoe beter jouw vastgoedbelegging gelegen is, hoe makkelijker het verhuurd zal geraken.

Idealiter is de huurprijs hoog genoeg om er jouw -eventuele- woonlening mee af te betalen. Op die manier betaalt de huurder het pand af. Eens de schuld ten opzichte van de bank is afbetaald, begint de teller pas echt te lopen.

Geld verdienen met vastgoed dankzij de meerwaarde

Jaar na jaar lees je: vastgoedprijzen stijgen (licht). En elk jaar opnieuw hoor je zwarte gedachten over de vastgoedmarkt in België. De goede tijden zijn bijna voorbij, de prijzen zullen niet blijven stijgen, de vastgoedmarkt zit in een reuzezeepbel. Tot op heden is daar helemaal niks van te merken. Toch maken we de realistische kanttekening, zoals bij elk financieel product zegt het verleden niks over de toekomst.

Evolutie vastgoedprijzen België

We stellen wel vast dat in 1996 een woonhuis gemiddeld 65.000 euro kostte in België en 20 jaar later ligt het gemiddelde al op 205.000 euro. Een vastgoedbelegging is er eentje van lange adem en de afgelopen decennia bewezen dat er heel erg mooie rendementen te behalen zijn dankzij de meerwaarde. En dan laten we nog de huuropbrengsten buiten beschouwing.

Lees meer: Hoe kan je meer geld verdienen met jouw vastgoedbelegging

Verkoop vs verhuur

Iedereen houdt wel van een beetje geld verdienen. En welke sector is dan beter geschikt om dat spaarpotje weer wat voller te krijgen dan de vastgoedsector? Maar dan rijst natuurlijk de vraag hoe je dat nu exact moet doen: geld verdienen met vastgoed? Daarbij zijn er twee strategieën die heel wat kunnen opbrengen zonder al te veel risico’s: herstellen en verkopen of kopen en verhuren. Wat zijn de voor- en nadelen van beide manieren en wat levert jou nu aan het eind van de dag het meeste op?

Herstellen en verkopen

Er zijn dezer dagen tal van programma’s op televisie die draaien rond deze manier van werken: huizen ‘flippen’. Maar naast spannende tv is het ook gewoon, mits goed gedaan, een enorm lucratieve investering. Zo bedroeg de gemiddelde winst van verkochte huizen doorheen het eerste kwartaal van 2016 maar liefst 55 000 euro. Voor sommige investeerders bedroeg de return zelfs bijna 50%. Cijfers om van te duizelen.

Lees meerDeze tweeling deelt 7 tips hoe succesvol investeren in vastgoed

De voordelen van deze strategie

Er zijn toch enkele redenen waarom deze aanpak wel eens iets voor jou zou kunnen zijn.

De meeste investeerders actief in deze branche leggen de focus op eigendommen die zeer goedkoop in aankoop zijn. Denk aan eigendommen die geveild worden, huizen in verval, … De gouden regel? Zoek naar huizen die verkocht worden onder de marktwaarde.

Een huis kopen, de herstellingen doorvoeren en klaar is kees. De gemiddelde doorschuiftijd tussen de aankoop en de verkoop van een eigendom is volgens professionals 6 maanden. Het kapitaal dat je geïnvesteerd hebt blijft dus geen eeuwen vastzitten en bovendien krijgen marktfluctuaties weinig kans.

En de nadelen?

Herstellingen doorvoeren aan een huis kan een dure zaak zijn. Hierbij kan je in de kosten snijden door een deel zelf te doen maar op lange termijn en bij grote projecten is dat onbegonnen werk. Zoek dan ook een aannemer die betrouwbaar is. Vergeet ook nooit: tijd is geld.

Het niet bezitten van de nodige vergunningen, elektrische problemen, een eigendom dat er erger aan toe is dan gedacht kan zorgen voor heel wat (juridische) complicaties. Het kan je budget ernstige klappen toebrengen. Voer dan ook eerst een grondig onderzoek uit voor je tot een aankoop overgaat.

Kopen en verhuren van vastgoed

Een recent onderzoek door experts wees uit dat huurprijzen sneller aan het stijgen zijn dan de aankoopprijzen voor eigendommen. Het logische gevolg? Verhuren wordt interessanter en hiermee kan je geld verdienen met je vastgoed.

De voordelen van verhuren

Elke maand komt een vast bedrag per maand jouw richting uit. Een bedrag dat niet alleen jouw hypotheekkosten beslaat maar ook alle andere kosten die met het huis te maken hebben en nog een klein beetje winst.

Lees meerVoor wie wil investeren in vastgoed: het hefboomeffect!

Vastgoed gaat op de lange termijn enkel omhoog in waarde. Je hebt dus een investering gedaan die elk jaar opnieuw weer dat tikje meer waard is.

De nadelen van verhuren

In de eerste plaats ben je verantwoordelijk voor het onderhoud, dus voor alles wat er eventueel mis is of stuk gaat met je eigendom. En dan kan heel wat zijn. Bovendien is het vinden van betrouwbare huurders ook geen sinecure.

Heel wat van jouw kapitaal zit vast in je pand. Dat betekent dan ook dat je eventueel andere investeringskansen mist.

Wees voorzichtig

Geld verdienen met vastgoed is vast en zeker een mogelijkheid. Maar let goed op en ga niet te enthousiast te werk. Zonder voorkennis in de sector springen kan wel eens voor een serieuze gescheurde broek en gebroken dromen zorgen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.