Hoe het verhuren van vastgoed interessant kan zijn

Beleggen in vastgoed is een uitstekend alternatief voor personen die een zeker rendement willen halen en toch geen al te groot risico willen trotseren. Niet alleen is er vaak sprake van een leuke meerwaarde wanneer het pand na x aantal jaren wordt verkocht, ook is er elke maand opnieuw de huuropbrengsten. De huuropbrengsten zijn, mits constante verhuring, een zekerheid die bovendien geïndexeerd kan worden. Met andere woorden, ze zijn bestand tegen de inflatie.

De huurprijs is een overeenkomst tussen de huurder en de verhuurder. Om dit contract te vrijwaren en de goede verstandhouding enigszins te reguleren voorziet de overheid wat zekerheden voor zowel de verhuurder als de huurder. Dat de huurprijs niet zomaar eenzijdig kan aangepast worden is daar een voorbeeld van. Als verhuurder kan je dus niet zomaar middenin een contract besluiten om je prijs eventjes te gaan optrekken. Je kan als verhuurder echter wel een voorstel doen, maar ook dit is onderworpen aan voorwaarden. Zo kan je dit pas doen tussen de 27ste en 30ste maand van een driejarig contract.

Jaarlijks indexeren is wel toegelaten

Wat wel mag, en waar je de instemming van de huurder niet voor nodig hebt, is de indexatie van de huurprijs. De wetgever staat toe dat de huurprijs mag aangepast worden aan de kostprijs van het leven. De basis voor die aanpassing is de gezondheidsindex. Zo kan je jouw huuropbrengsten op gelijke voet houden met de kosten van je levensonderhoud. En dit maakt de huuropbrengsten van investeringsvastgoed zo interessant.

Hoewel je voor een geïndexeerde huurprijs de toelating van je huurder niet moet vragen, moet je hem of haar wel tijdig op de hoogte brengen. Dit doe je best op de dag dat een contract een nieuw jaar ingaat. Met andere woorden: elk jaar nadat de huurder het pand betrok, kan je de huurprijs indexeren. Zelfs wanneer je als verhuurder vergat om te indexeren, kan je dit met terugwerkende kracht tot 3 maanden na die datum. Valt je frank pas na die drie maanden, dan kan je het verschil met de nieuwe geïndexeerde prijs maar van 3 maanden terugkrijgen. Dus was het de bedoeling dat een contract in januari steeg van 350 naar 400 euro en beseft je dit pas in augustus dan kan je maximaal drie keer 50 euro terugvorderen. Het is dus de taak van de verhuurder om dit op te volgen.

Zelf de nieuwe huurprijs berekenen

De nieuwe geïndexeerde huurprijs kan je eenvoudig zelf berekenen. Daarvoor heb je enkel de datum van ondertekening van de huurovereenkomst en de intrededatum nodig. Als je die zaken kent, kan je aan de hand van de gezondheidsindex de verandering van je huurprijs zal calculeren. Belangrijk om weten is dat je je altijd moet baseren op de index van de maand voorafgaand aan de verjaardatum. De geïndexeerde huurprijs is de basishuurprijs maal de nieuwe index en dit alles deel je door de aanvangsindex. Om alles nog wat makkelijk te maken stelt de overheid een huurcalculator ter beschikking: http://statbel.fgov.be/nl/statistieken/cijfers/economie/consumptieprijzen/huurcalculator/

(bron: immoweb)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.