Herziening van je lening

De krantenkoppen volgen elkaar al jaren op: “Woonlening was nog nooit zo goedkoop” – “Woonkredieten nog goedkoper door lage rentevoet” – “Hypothecaire kredieten halen historisch laagterecord”. Er ging geen dag voorbij of het ene record volgt het andere op. Maar hoe gaat zo’n herziening van een lening eigenlijk in zijn werk? En wanneer wordt het pas echt interessant?

Wie nu een lening aangaat, mag zijn borst al nat maken want de rentes staan -nog maar eens- op een historisch dieptepunt. Volgens spaargids.be is de gemiddelde rentevoet gedaald tot zijn laagste punt ooit. Een lening van 20 jaar aan een vaste rentevoet daalde naar een gemiddelde van 2,631 procent, aldus Kristof De Paepe van Spaargids.

Dergelijke lage rentevoeten trekken eveneens de aandacht van ontleners die een hypothecair krediet afsloten ten tijde van relatief hoge rentevoeten. Ook ontleners die een woonlening van een variabele rentevoet willen omzetten naar een vaste rentevoet ruiken momenteel hun kans. De aanpasbare rentevoeten dalen even drastisch als de vaste rentevoeten maar de kans bestaat dat ze binnen afzienbare tijd weer gaan stijgen. Om de winst te kapitaliseren wordt vaak geschakeld. De referte-index, de index waarop de berekening van de variabele rentevoeten wordt gebaseerd, daalde de afgelopen 4 jaar quasi continue. Sinds ongeveer 1 jaar is er zelfs sprake van een negatieve referte-index voor een lening met een 3-jaarlijkse herziening.

(bron: spaargids.be)

Eigen bank eerst?

Klassieke manier om bij de herfinanciering van een woonkrediet is starten bij de eigen financiële instelling. Deze zal echter niet genoopt zijn om een erg scherpe rentevoet voor te stellen. Ze hebben immers een contract met jou, de klant, waaraan ze ettelijke duizenden euro’s overhouden. De bank heeft er dan ook weinig tot geen belang bij om die hypothecaire lening te herzien.

Bovendien is de kans dat jouw huidige bank de beste rentevoet op de markt aanbiedt minimaal. De dynamiek van een bankoverstap voor woonlening is hen als geen ander gekend. Bovenop de wederbeleggingsvergoeding, een schadevergoeding die maximaal 3 maanden interest mag bedragen, komen er ook nog eens notariskosten kijken bij een verandering van bank. Veel financiële instellingen gaan deze bijkomende kosten in overweging nemen bij het voorstellen van een nieuwe rentevoet. Zo wordt een herziening van je lening bij een andere bank misschien net iets te duur en kunnen ze de klant toch nog aan zich binden.

Lees meer: Waarop letten bij de herfinanciering van de hypothecaire lening?

Hou rekening met alle producten

Veranderen van bank is vaak meer dan enkel de woonlening overzetten. Er zijn nog producten zoals de brandverzekering of de schuldsaldoverzekering die nauw gelieerd zijn met de hypothecaire lening. Ga goed na of wat je wint bij de herziening van je woon lening, er niet opnieuw bijkomt in de vorm van een duurdere brand- en/of schuldsaldoverzekering. Pas wanneer je hier echt zeker over bent, kan je spreken van een goede deal.

Het aantal herfinancieringen daalt sinds enkele kwartalen. Dit betekent hoegenaamd niet dat een herziening van je lening plots niet langer interessant is. Integendeel. Door de verder dalende rentevoeten wordt het steeds interessanter. Vraag is enkel, voor hoe lang nog?

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.