Investeren in een opbrengsteigendom: kassa kassa!

Investeren in een opbrengsteigendom is geen slecht idee. Het vergt een financiële inspanning maar op het einde van de rit loont het bijna altijd de moeite waard. Vooral wie een alternatief zoekt voor het traditionele spaarboekje, lijkt zich steeds vaker te wenden tot het investeren in een tweede of zelfs derde huis of appartement.

Starten met investeren in een opbrengstwoning

Een tweede of een derde huis hebben een geheel andere invulling dan een eerste huis. Wie overgaat tot het aanleggen van een voorzichtig vastgoedportefeuille houdt beter een summiere boekhouding bij. Op die manier kan je jouw panden als een goede huisvader of huismoeder beheren. Een duidelijke financiële stand van zaken is onontbeerlijk als je jouw investering goed wil opvolgen. Hoeveel bedragen de vaste kosten? Wat zijn de verwachte opbrengsten? Moet er volgend jaar grote werken ingecalculeerd worden?

Twin Properties maakte een simulatie voor een opbrengsteigendom met 9 studio’s. Met een aankoopprijs van 420.000 euro en daar bovenop nog eens 55.000 euro aan registratie- en notariskosten zetten ze in op een stevig stukje vastgoed. Aan een inflatie van ongeveer 2% rekenen ze op een meerwaarde van ongeveer 150.000 euro. Niet slecht, en dan hebben we het nog niet gehad over de huuropbrengsten.

Lees meer: Hoe het rendement op vastgoed berekenen?

Huuropbrengsten tot 2.000 euro

De huuropbrengst rekenen ze op ongeveer 325 euro per maand per studio. Afhankelijk van de bezettingsgraad klokken ze in deze simulatie af tussen de 27.000 en 35.000 euro per jaar. Voor dergelijk pand schatten ze de vaste kosten en de onroerende voorheffing op 8.300 euro op jaarbasis. Mits nog wat voorzieningen voor grotere werken, incasseert een belegger in dit fictieve pand tussen de 1.100 en 2.000 euro. Niet slecht als je weet dat er nog een leuke meerwaarde op je wacht indien je beslist om het pand na pakweg 20 jaar te verkopen.

Lees meer: Beleggen in vastgoed? Huuropbrengst opstrijken of meerwaarde

Vraag één die iedereen zich natuurlijk stelt: hoe krijg je 475.000 euro bij elkaar? Je hebt natuurlijk verschillende optie. De eerste is misschien de eenvoudigste: eigen middelen. Wie al eens een succes heeft geboekt, of een gelukje heeft gehad, beschikt misschien al over het nodige kapitaal. Maar het is niet omdat het kan dat dit dé beste optie is. Je kan ook aankloppen bij de bank.

Gebruik de bank!

Zijn de opbrengsten op korte termijn belangrijk voor jou? Klop dan niet aan bij de bank. Want wie een lening aangaat bij een financiële instelling, mag rekenen op wat interesten (momenteel zeer weinig) en zal daarvoor waarschijnlijk de huuropbrengsten aanwenden. Maar er schuilt, ondanks de kosten, ook een opportuniteit in het aangaan van een lening. Er zijn zelfs twee behoorlijk grote pluspunten aan verbonden.

Ook wie wil investeren in een opbrengsteigendom, kan genieten van een fiscaal voordeel. Je moet wel aan wat regels voldoen. Maar er is dus een fiscale optimalisatie mogelijk voor wie een tweede, derde of zelfs meerdere panden aankoopt. Betrek zeker een expert, eens je zover bent. Een ander absoluut voordeel van het aangaan van een lening is het hefboomeffect. Stel je koopt een pand van 100.000 euro met eigen middellen aan. Na 10 jaar verkoop je het opnieuw voor 150.000 euro. Dan haal je een rendement van 50 procent. Ga je echter anders te werk en koop je het pand van 100.000 met de helft aan eigen middelen en de helft dankzij de ondersteuning van de bank, dan haal je bij een verkoopprijs een rendement van 300 procent. Je investeerde zelf maar 50.000 euro en streek maar liefst drie keer zoveel op aan het einde van de rit.

Lees meer: Waar jij op moet letten als je een opbrengsteigendom wil kopen

Je hoeft dus helemaal niet over gigantische kapitalen en zeeën van tijd te beschikken om je bezig te houden met een vastgoedinvestering. Het investeren in een opbrengsteigendom kan je met een minimum aan inspanning een maximum rendement opleveren. Een slimme doordachte aanpak en een startbudget is al wat je nodig hebt!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.