Vlaams Minister van Financiën en Begroting Annemie Turtelboom maakte haar plannen voor de komende jaren bekend. Welke hervormingen inzake woonfiscaliteit staan er op de agenda?

De regering denkt eraan de registratierechten die je betaalt bij de aankoop van een woning te verlagen. In de praktijk zal het er wellicht op neerkomen dat het zogenaamde klein beschrijf zal verdwijnen. Wie vandaag een bescheiden (afhankelijk van het Kadastraal Inkomen) woning koopt, betaalt 5 in plaats van 10 procent registratierechten. Ook het abattement – waarbij je voor je eerste en enige woning geen registratierechten betaalt op de eerste schijf van 15.000 euro – staat op de helling. De extra middelen die hierdoor vrij zouden komen, zouden gebruikt worden om het tarief van de registratierechten globaal te verminderen.

Wie vanaf 1 januari 2015 een hypothecaire lening afsluit, moet rekening houden met een minder gunstig fiscaal regime. De woonbonus – de belastingvermindering die je krijgt voor de enige en eigen woning – zakt tot maximaal 2.280 euro per persoon, tegenover 3.040 vandaag. Na tien jaar daalt het bedrag tot 1.520 euro. De hoogte van het inkomen speelt geen rol meer. De belastingvermindering wordt berekend aan het vaste voordeeltarief van 40 procent.

Voor wie al een lening heeft, blijven de oorspronkelijke voorwaarden gelden. De bedragen zullen weliswaar niet geïndexeerd worden.

Ook het schenken van een bouwgrond of een woning zou in de komende legislatuur goedkoper en eenvoudiger moeten worden. Precieze ingrepen zijn nog niet bekend.

De nieuwe federale regering wil meer vrijheid geven inzake nalatenschap. Wie je erfenis ontvangt, daar zal je zelf meer zeggenschap op krijgen. De successierechten moderniseren en afstemmen op de hedendaagse samenlevingsvormen, dat is het uiteindelijke doel.

Koppels die uit elkaar gaan en het gezamenlijke onroerende goed (bijvoorbeeld hun woning) verdelen, zullen hierop een verdeeltaks (‘miserietaks’) van 1 procent in plaats van 2,5 procent betalen.

Bekijk alle details van de beleidsnota.

Hermien Vanoost

Al sinds 2006 aan het werk ‘in de media’, eerst als eindredacteur en webjournalist voor Vacature, daarna als redactiecoördinator voor Roularta Media Group en nu helemaal op eigen benen met Helderder.

website:

http://www.helderder.be

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *