Gratis wonen dankzij House Hacking

Een onderneming uitbouwen kan heel duur zijn: werknemers in dienst nemen, kantoorruimte huren en alles daar tussen in. En deze uitgaven zijn allemaal bovenop jouw normale gezinsuitgaven zoals verzekeringen, kosten voor de wagen en zoveel meer. Toch kan je besparen op een belangrijke uitgavenpost: je kan gratis leven.

Het klinkt wat vergezocht. Maar er zijn er die jou zijn voorgegaan. En dus kan ook jij het. In de Verenigde Staten noemen ze het “house hacking”. Je laat anderen voor jouw huur of lening betalen terwijl er tijd genoeg overblijft om jou te focussen op eigen tijd, geld en de uitbouw van jouw onderneming.

Wat is “house hacking”?

House hacking is geen echte financiële term. Het beschrijft het proces waarbij een ander jouw huur of woonlening betaalt. Er bestaan heel wat manieren om aan house hacking te doen maar de meest voor de hand liggende is een huis met verschillende wooneenheden kopen. Dan kan je in één wooneenheid wonen en de andere verhuren.

De trend komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Heel wat jongeren vonden geen huisvestingen door de exploderende huurprijzen. De noodzaak om een snel alternatief te vinden was groot.

Lees meer: Jouw woonlening op enkele jaren afbetalen? Zij bewijzen dat het kan!

Maar ik kan helemaal geen huis kopen

Je zou ervan schrikken hoeveel banken willen meegaan in jouw verhaal. De bank wil best wel leningen geven, alleen moeten ze zeker zijn van hun geld. Wanneer je een solide plan kan voorschotelen, kan het best wel zijn dat je makkelijker een lening krijgt dan met een klassiek verhaal in je eentje.

De regels om een hypothecaire lening vast te krijgen worden steeds strenger. Banken durven nu al 20 procent eigen inbreng te vragen. Probeer het eens met house hacking. Een nee heb je, een ja kan je krijgen. Een woning met een geïndexeerde KI van 800, waarvan je de helft verhuurd aan een vriend of kennis, betekent een extra inkomen van 5.000 euro op jaarbasis. Een stevige extra voor wie met de bank rond de tafel gaat zitten.

 

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.