De woonbonus in 2015: reden tot paniek?

De woonbonus is door de nieuwe Vlaamse regering volledig herzien en hervormd. Daardoor is het fiscale voordeel dat gekoppeld is aan het woonkrediet, sterk teruggeschroefd. Wat verandert er met de nieuwe woonbonus voor contracten afgesloten vanaf 1 januari 2015, en is de woonbonus in 2015 reden tot paniek?

Met de woonbonus geniet je jaarlijks een belangrijk fiscaal voordeel op de afbetalingen van zowel de interesten als de kapitaalaflossingen op je hypothecaire lening. Enige voorwaarde om van deze woonbonus te kunnen genieten is dat het je enige eigen woning betreft, waar je dus ook zelf inwoont.

Stimulans voor woningbouw, maar…

Naast een aardig financieel voordeel, betekende de woonbonus ongetwijfeld ook een extra stimulans voor de woningbouw. Maar lang niet iedereen was even tevreden met deze nieuwe maatregel. Het financiële voordeel dat de woonbonus opleverde, was sterk afhankelijk van je gezinssituatie en van je belastbaar inkomen. Het voordeel was het laagst voor de laagste inkomens, en het hoogst voor de hoogste inkomens. Hoe meer je verdiende, hoe hoger je woonbonus. De woonbonus die door de overheid in het leven is geroepen, schoot meteen zijn doel voorbij. Zij die de voordelen van de woonbonus het meest nodig hadden, deden er het minste voordeel mee.

Lees meerSchenken van vastgoed in de lift

Voorwaarden nieuwe woonbonus vanaf 2015

Daarnaast is het al vlug duidelijk geworden dat de woonbonus in zijn huidige vorm voor de overheid financieel onhoudbaar was geworden. Zeker wanneer je weet dat in 2012 bijna drie miljard euro aan intresten en kapitaalaflossingen is betaald, een bedrag dat de komende jaren alleen maar sterk zou toenemen.

Het was dus voor niemand een verrassing wanneer de nieuwe Vlaamse regering aankondigde de woonbonus grondig te herzien. Wie nu een hypothecaire lening heeft lopen voor de aankoop van een woning, of voor de verbouwing of renovatie van een bestaande woning, blijft genieten van de voordelen van de huidige financiële regeling. De huidige bedragen van de woonbonus zullen voortaan meer dan waarschijnlijk wel niet meer geïndexeerd worden. De belangrijkste wijzigingen zijn er voor contracten afgesloten vanaf 1 januari 2015.

Lees meer5 misverstanden bij de notaris over het kopen van een woning

Maximale aftrek daalt

Tot hiertoe kon, dankzij het systeem van de woonbonus, jaarlijks maximaal 3.040 euro per persoon fiscaal worden afgetrokken. Dat bedraag daalt vanaf 1 januari 2015 tot 2.280 euro per jaar. Na tien jaar bedraagt de jaarlijkse fiscale aftrek nog 1.520. Volgens de nieuwe regeling wordt ook het belastingregime aangepast. Dat kan voor alle lopende woonkredieten oplopen tot 50%. Voor alle nieuwe contracten die vanaf 1 januari 2015 worden afgesloten, wordt dit teruggeschroefd tot 40%.

Door dit alles bedraagt het maximale fiscale voordeel voor een koppel in 2015 nog 1950 euro in plaats van 3.250.

Reden tot paniek?

Toch is er met de nieuwe woonbonus van 2015 absoluut geen reden tot paniek. Naast de woonbonus zijn, er immers nog andere mogelijkheden om voordelig te bouwen of te renoveren. Er zijn immers nog tal van andere fiscale voordelen en premies beschikbaar. In de eerste plaats heel wat energiezuinige tegemoetkomingen, zoals de combipremie voor wie tegelijk zijn muren isoleert, en de ramen vervangt door hoogrendementsglas.

Winnie Vincken

Winnie Vincken, MBA, is vandaag actief als founding partner bij Konnekto, gespecialiseerd in de begeleiding van bedrijven in het aanvragen van subsidies.
Winnie heeft +20 jaar ervaring als interim manager, directeur en ondernemer in retail, digitale sector en e-commerce. Altijd al geïnteresseerd in innovatie, beleggen en investeren, kan hij met passie zijn visie op toekomstige ontwikkelingen over brengen.
Winnie is de oprichter van De Beleggersgids.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.