Investeren in vastgoed interessant

Inflatie kan je definiëren als een algemene toename van prijzen en een afname van wat je kan kopen voor je geld. Met een budget spring je niet zo ver meer – simpel. Met je honderd euro van 20 jaar geleden, toen je daar nog een hele week mee doorkwam, kan je nu amper nog wat kopen. En jij hebt als consument geen controle over die inflatie. Misschien kan vastgoed je wel helpen om een persoonlijke strijd te voeren tegen die inflatie.

De overheid kan jou en of je familie niet redden. Ze kunnen jouw financiële gezondheid op geen enkel moment garanderen. Daarom moet je zelf anders gaan denken over geld verdienen. Want tenslotte betekent geld vrijheid. Geld zelf maakt dan misschien niet gelukkig, het kan je alleszins voorzien in de noden die jijzelf of je familie nodig hebben. Daarom is het belangrijk om te investeren, zodat je een inkomensstroom genereert die je van voldoende cash voorziet en tegelijk je in staat stelt om jouw schulden te beheersen. Leer om gaan met die inflatoire krachten.

Heb je al een investeringsportefeuille? En maakt vastgoed daar al deel van uit? Schrik om jouw centen te investeren in de aandelenmarkt maar toch ook teleurgesteld in de rente bij de bank? Lijkt het je ergens wel leuk om te investeren in vastgoed en zo een extra inkomen te halen uit de huuropbrengsten? Hier volgen 7 redenen waarom investeren in vastgoed een welkome aanvulling op jouw loon kan geven.

1. Positieve cash flow

Wie op een verstandige manier in vastgoed investeert, genereert meer inkomsten dan kosten. Een vastgoedinvestering met een goede bezettingsgraad voorziet jouw van een extra inkomen wat aanzienlijk hoger kan liggen dan dividenden op de aandelenmarkt. Bovendien ligt het risico een pak lager.

2. Maak gebruik van de hefboom

Door de goedkope hypothecaire kredieten kan je de bank in je voordeel laten werken. Om een pand aan te kopen kan je bijvoorbeeld 10 procent eigen middelen gebruiken en de rest laten financieren door de bank. Lage rentevoeten betekent weinig kosten ten opzichte van de bank. Zo kan je stellen dat jouw eigen middelen meer renderen, dit noemen we een hefboomeffect.

3. Samenhang met de inflatie

Van alle investeringstypes hangt de vastgoedbelegging het best samen met de inflatie. Is er met andere woorden sprake van een stijgende inflatie dan zal ook het vastgoed kunnen profiteren. Maar ook andersom is er een correlatie tussen die twee. Algemeen kan je stellen dat vastgoed best wel een goede bescherming biedt tegen de inflatie.

4. Een investering met waarde

Een vastgoedbelegging heeft een fysieke waarde. Het land waarop een huis gebouwd is, heeft een waarde. Net zoals de constructie van het huis an sich ook een waarde heeft. Bovendien produceert het vastgoed een bijkomend inkomen en is het niet volatiel zoals bij een aandeel. Huurinkomsten kennen geen goede en slechte dagen. Ze swingen niet op de (valse) tonen van een beweeglijke markt.

Lees meer6 redenen om te investeren in vastgoed

5. Vastgoedbelegging

De overheid stimuleert vastgoedbeleggingen door heel wat voordelen te bieden. Een privé-investering betekent dat je geen belastingen op de meerwaarde betaalt indien je het pand langer dan 5 jaar in portefeuille houdt. Maar ook de aftrek van de interesten op de lening biedt je een extraatje.

6. Vastgoed wordt naar waarde geschat

Doorheen de tijd kreeg inflatie grip op heel wat economieën waardoor de koopkracht er drastisch daalde. Maar niet voor vastgoedbeleggingen. Historisch gezien steeg de waarde van het vastgoed almaar en oversteeg zo andere beleggingstypes. Door hogere huurinkomsten en een beter beheer, ging het vastgoedbeleggingen voor de wind.

7. Trots om eigenaar te zijn

Het juiste pand op de juiste plaats met de juiste huurders: dan is het toch een zegen om vastgoed in jouw portefeuille te hebben. En niet alleen is het bezitten van iets best wel fijn voor vastgoed is er nog dat ietsje meer. Beleggers en investeerders, groot of klein, glimmen van trots als ze enkele panden in hun portfolio hebben.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.