4 redenen waarom je beter een lening aangaat op 15 jaar

Een hypothecaire lening is voor velen onder ons een noodzakelijk kwaad. We moeten nu eenmaal gebruik maken van de centen van de bank om ons een huis te kunnen veroorloven. Hoe korter je gebruik maakt van het geld van de financiële instelling hoe minder de lening jou kost. Daarom geven we enkele argumenten om jouw hypothecaire lening te beperken tot een duur van 15 jaar. Let maar even op!

Overweeg een lening op 15 jaar

Kleine quizvraag om mee te starten: Lijkt het jou wel iets om maandelijks maar de helft te moeten spenderen aan jouw afbetaling en duizenden euro’s minder te moeten betalen aan jouw bank en al dit terwijl je kan genieten van een lagere interestvoet? Als een volmondige ja het antwoord is op gelijk welk deel van de vraag, dan kan je overwegen om een hypothecair krediet af te sluiten met een looptijd van 15 jaar.

Dat zijn niet onze woorden maar die van een financieel expert. Een hypothecaire lening op 15 jaar is voor heel wat mensen een haalbare kaart.

En dit is waarom je zo’n korte looptijd best eens overweegt:

1. Spaar geld uit

Inzetten op een lening met een looptijd van 15 jaar reduceert de kosten van jouw krediet aanzienlijk. Hoe sneller je er in slaagt om de lening terug te betalen hoe minder interest er wordt aangerekend. Dit kan een verschil van duizenden euro’s betekenen op lange termijn.

Lees meer: Controleer je interestvoeten

Bovendien krijg je voor zo’n krediet normaliter ook nog eens een betere rentevoet. Hoeveel geld je dan exact kan besparen? Dankzij talrijke tools op het internet kan je die berekening snel maken. Uiteraard kan je ook aankloppen bij jouw financiële instelling voor een vlugge berekening.

2. Meer kapitaal opbouwen

Niet alleen spaart de snelle terugbetaling van een lening jou flink wat geld uit, het bouwt ook je kapitaal versneld op. Als je dan ook nog eens de stijgende huizenprijzen in ogenschouw neemt, dan kan je niet ontkennen dat het kapitaal snel aangroeit.

En er is nog een voordeel: je kan sneller een groter deel van jouw lening opnieuw opnemen om bijvoorbeeld renovaties te financieren. Op die manier creëer je voor jezelf veel meer kansen maar met een gelijk inspanning.

Lees meer: 5 basisregels om een groot vermogen op te bouwen

3. Minder druk op jouw maandelijks budget

Kiezen voor een lening op amper 15 jaar maakt ook meer financiële ruimte vrij. Op die manier kan de boog al wat minder gespannen staan. Heel wat mensen willen rond hun pensioenleeftijd verkleinen van huis en kopen dan maar een nieuw pand.

Door te kiezen voor een afbetaling op maar 15 jaar van je lening, kan je er in slagen om een tweede pand af te betalen of een eerste huis volledig gefinancierd te hebben lang voordat je op pensioen gaat.

4. Wees eerlijk met jezelf

Heel wat mensen sluiten een lening af op 30 jaar om zichzelf gerust te stellen. De maandelijkse kosten zijn behapbaar en ze nemen zich voor om meer af te betalen indien mogelijk. Vaak is de druk niet groot genoeg en zijn ze gemakzuchtig.

Met als resultaat dat ze uiteindelijk toch maar afbetalen op 30 jaar met de duizenden euro’s interesten tot gevolg. Een lening op 15 jaar ligt binnen velen hun kunnen maar het willen en niet moeten staan soms in de weg. Op lange termijn pluk je er echter de vruchten van. Een sexy idee is dit niet op jonge leeftijd maar door de zure appel heen bijten, kan lonen!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.