Krijg meer terug van de belastingen in 2016

Binnenkort is het weer zover, de aangifte van jouw belastingen mag weer ingevuld worden. Driewerf hoera! Voor wie bereid is doordacht te werk te gaan, liggen er misschien wel interessante opportuniteiten voor het grijpen. Dit artikel kan jouw belastingfactuur makkelijk verzachten met enkele honderden euro’s.

Betaal jouw factuur voor de crèche of onthaalmoeder

5 euro per dag voordeel, niet mis. Wil je dit voordeel niet mislopen, betaal dan zeker voor begin 2016 de facturen van de onthaalmoeder, crèche of buitenschoolse opvang. Zo kan het nog mee met het volgende aanslagbiljet, zo niet moet je wachten tot de aangifte van 2017. Maximaal 11,20 mag je inbrengen, wat aan een belastingvermindering van 45 procent toch al snel 5 euro per dag oplevert.

Kinderen al wat ouder: wacht met hun verhuis

Staan ze op het punt het ouderlijk huis te verlaten. Wacht er dan misschien nog even mee. Het kan een behoorlijke slok op een borrel schelen als ze besluiten om nog in december te verhuizen. Per 1 januari 2016 heeft uw gezin dan officieel 1 kind minder ten laste. Wacht beter tot bij de start van het nieuwe jaar.

Isoleer jouw dak of betaal een voorschotfactuur

De werken moeten niet plaatsvinden in 2016, de factuur of een deel ervan moet wel nog dit jaar betaald worden. De moeite waard voor een belastingvermindering van 30 procent op jouw dakisolatie (met een limiet van 3050 euro per woning). Voor 2016 blijft de belastingvermindering bestaan, alleen is het wachten tot het begin van volgend jaar voor we weten hoeveel die zal bedragen.

Start je nu met een woonlening: even uw aandacht

Wie op het einde van het jaar een hypothecair krediet afsluit, haalt misschien niet het minimumbedrag om aanspraak te maken op belastingvermindering in de vorm van de woonbonus. Daarom kan je maar beter voordeel halen uit een eenmalige premie voor je schuldsaldoverzekering.

Je hebt al een huis maar wil voor jouw eigen huis lenen: snel zijn!

Door omstandigheden heb je al een huis. Nu wil je voor jezelf een woonst kopen en daarbij een lening aangaan. Begin 2016 wordt het begrip woonbonus enigszins anders ingevuld. De afgeslankte versie blijft beperkt tot het basisbedrag van 1520 euro (zonder de jaarlijkse toeslag van 760 euro voor de eerste tien jaar).

Sla wat dienstencheques in

Per persoon koop je best maximaal 1.400 euro dienstencheques aan. Wie boven dit plafond gaat, verliest deels zijn fiscale voordeel. Bovendien is het verstandiger om de cheques nog in 2015 aan te kopen, zo kan je ze opnemen in de aangifte van 2016. Dienstencheques zijn 8 maanden geldig na uitgiftedatum, dus daar kom je zeker al mee toe tot augustus 2016.

Steun enkele goede doelen

Fiscaal voordelig is om tot 10 procent van jouw netto-inkomen weg te schenken aan goede doelen. Op jouw gift krijg je een belastingvermindering van 45 procent. Dus van een gift van 100 euro krijg je 45 euro terug via jouw belastingaangifte.

Steun een KMO of eenmanszaak

Met een maximum van 50.000 euro kan je via de win-win lening geld lenen aan een KMO of een eenpersoonszaak en daar een belastingvoordeel van 2,5 procent op krijgen. Het maximale voordeel is dus 1.250 euro per jaar. Zorg er wel voor dat het geld voor 1 januari 2016 op de rekening van de zaak staat, anders is het wachten tot aangifte 2017.

Beleg in ethische investeringsfondsen

De federale ministeries erkenden 3 ontwikkelingsfondsen voor ethisch beleggen: Oikocredit, Incofin en Alterfin. Beleggingen in deze fondsen krijgen een belastingvermindering van 5 procent met een plafond van 320 euro. Belangrijk is wel dat je de aandelen minimaal vijf jaar in portefeuille houdt.

Lees meerEthisch beleggen of maatschappelijk verantwoord beleggen?

Maximaliseer jouw pensioensparen

Jaarlijks kan je tot 940 euro fiscaal inbrengen. In het verleden werd dit bedrag jaarlijks aangepast maar de jongste feder ale regering besloot om het plafond te bevriezen. Betaal dus best het optimale bedrag, dixit het maximum. Betaal je teveel of te weinig, dan verlies je deels jouw fiscale voordeel. Ga dus zeker na bij jouw bankinstelling of je jaarlijks het optimale bedrag stort.

Maximaliseer jouw langetermijnsparen

Naar analogie met het pensioensparen, kan je ook een levensverzekering afsluiten in de vorm van het langetermijnsparen. Daar is een eveneens een fiscaal voordeel voorzien maar met een hoger plafond. Je kan stortingen doorvoeren tot 2.260 euro en daarop kan je 30 procent recupereren via de belastingaangifte.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.