Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder

Financiering

Geen belegging zonder financiering. Om wat inzichten te verschaffen, boort De Beleggersgids heel wat financieringsinformatie aan. Hoe bereken je rendement op vastgoed? Waar moet je opletten bij een investering in een opbrengsteigendom? En waarom is verhuren in vastgoed nu interessant?

Een onderneming uitbouwen kan heel duur zijn: werknemers in dienst nemen, kantoorruimte huren en alles daar tussen in. En deze uitgaven zijn allemaal bovenop jouw normale gezinsuitgaven zoals verzekeringen, kosten voor de wagen en zoveel meer. Toch kan je besparen op een belangrijke uitgavenpost: je kan gratis leven.

Een hypothecaire lening is voor velen onder ons een noodzakelijk kwaad. We moeten nu eenmaal gebruik maken van de centen van de bank om ons een huis te kunnen veroorloven. Hoe korter je gebruik maakt van het geld van de financiële instelling hoe minder de lening jou kost. Daarom geven we enkele argumenten om jouw hypothecair krediet te beperken tot een duur van 15 jaar. Let maar even op!

Vakantieparken in België staan onder druk door de goedkope citytrips. Voor enkele honderden euro’s sta je met het ganse gezin op het balkon van je appartement in hartje Berlijn. Met dank aan lagekostenmaatschappijen zoals Ryanair. Toch geven de vakantieparken zich niet zomaar gewonnen. Center Parcs, met twee parken in Limburg ook actief in België, gaat zwaar renoveren en doet daarvoor een beroep op de kleine beleggers.

Inflatie kan je definiëren als een algemene toename van prijzen en een afname van wat je kan kopen voor je geld. Met een budget spring je niet zo ver meer - simpel. Met je honderd euro van 20 jaar geleden, toen je daar nog een hele week mee doorkwam, kan je nu amper nog wat kopen. En jij hebt als consument geen controle over die inflatie. Misschien kan vastgoed je wel helpen om een persoonlijke strijd te voeren tegen die inflatie.

Geen paniek maar voorzichtigheid, dat is de waarschuwing die de Nationale Bank uitstuurt naar de Belgische banken. Door een verdubbeling van de woningprijzen tussen 2000 en 2015 vreest de NBB een overwaardering van veel residentieel vastgoed. Om de banken te behoeden voor onheil roept de NBB de financiële instelling op om een buffer aan te leggen.

Beleggen in vastgoed is een uitstekend alternatief voor personen die een zeker rendement willen halen en toch geen al te groot risico willen trotseren. Niet alleen is er vaak sprake van een leuke meerwaarde wanneer het pand na x aantal jaren wordt verkocht, ook is er elke maand opnieuw de huuropbrengsten. De huuropbrengsten zijn, mits constante verhuring, een zekerheid die bovendien geïndexeerd kan worden. Met andere woorden, ze zijn bestand tegen de inflatie.

Investeren in een opbrengsteigendom is geen slecht idee. Het vergt een financiële inspanning maar op het einde van de rit loont het bijna altijd de moeite waard. Vooral wie een alternatief zoekt voor het traditionele spaarboekje, lijkt zich steeds vaker te wenden tot het investeren in een tweede of zelfs derde huis of appartement.

Als risico en rendement hand in hand gaan, dan wil je wel eerst eens weten hoeveel rendement er staat tegenover het risico dat je bereid bent te nemen. Het rendement op een termijnrekening is eenvoudig te berekenen maar hoe pak je dit aan als het gaat over vastgoed? Basis wiskunde en wat gezond verstand, kan je al een heel eind op weg helpen als je het rendement op vastgoed wil berekenen. Tel even met ons mee.

Leningen en schulden zijn voor heel wat mensen een noodzakelijk kwaad. En net als iedereen ben je ze liever kwijt dan rijk. Slechts enkelingen lijken een succesformule te hebben ontdekt. Een dertiger die er in slaagt zijn lening in amper 3 jaar af te betalen, of het koppeltje dat op jonge leeftijd kon gaan rentenieren. Uitzonderingen? Vast en zeker maar niks wat jij niet kan!

De tieners van nu, ook wel eens de millennials genoemd, zouden wel eens de rijkste generatie aller tijden kunnen worden omwille van enkele redenen. Ze verschillen alleszins danig van de voorgaande generaties zeker als het aankomt op werk en een zin voor ondernemen. Deze eigenschappen in combinatie met de kansen die er zijn om kapitaal op te bouwen, maakt het zeer waarschijnlijk dat ze op lange termijn de succesvolste generatie worden.

De krantenkoppen volgen zich in een ijltempo op: “Woonlening was nog nooit zo goedkoop” - “Woonkredieten nog goedkoper door lage rentevoet” - “Hypothecaire kredieten halen historisch laagterecord”. Er gaat geen dag voorbij of het ene record volgt het andere op. Maar hoe gaat zo’n herziening van een lening eigenlijk in zijn werk? En wanneer wordt het pas echt interessant?

Binnenkort is het weer zover, de aangifte van jouw belastingen mag weer ingevuld worden. Driewerf hoera! Voor wie bereid is doordacht te werk te gaan, liggen er misschien wel interessante opportuniteiten voor het grijpen. Dit artikel kan jouw belastingfactuur makkelijk verzachten met enkele honderden euro’s.

Het vruchtgebruik is een tijdelijk zakelijk recht waarvan een persoon de eigendom heeft, en een ander het genot en het recht om van de zaak gebruik te maken. Het recht kan zowel op onroerende als roerende goederen gevestigd worden, doch in de meeste gevallen slaat het op onroerende goederen. Een woordje uitleg over het vruchtgebruik via een vennootschap:

De woonbonus werd door de nieuwe Vlaamse regering volledig herzien en hervormd. Daardoor werd het fiscale voordeel dat gekoppeld is aan het woonkrediet, sterk teruggeschroefd. Wat verandert er met de nieuwe woonbonus voor contracten afgesloten vanaf 1 januari 2015, en is de nieuwe woonbonus reden tot paniek?

Welk budget je moet voorzien, hangt grotendeels af van het type vastgoed waarin je wenst te beleggen. En dus is een nuchtere kijk op de vastgoedprijzen en inzicht in de evolutie van de laatste twintig jaar een must. We helpen je op weg doorheen de statistieken.

Vlaams Minister van Financiën en Begroting Annemie Turtelboom maakte haar plannen voor de komende jaren bekend. Welke hervormingen inzake woonfiscaliteit staan er op de agenda?

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.055 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden