Schenken van vastgoed zit in de lift

De aanpassing van het schenkingsrecht voor vastgoed werpt zijn vruchten af. In 2016 schonken Vlamingen al voor 2,3 miljard euro aan vastgoed weg. Notarissen voorspellen dat daar nog een pak kan bijkomen tijdens de traditionele eindejaars (lees: cadeau) periode.

 

Meer dan vijftienduizend vastgoedschenkingen tekenden de Vlaamse notarissen op sinds het begin van dit jaar. Dat is ongeveer anderhalf keer het aantal van heel 2015. En het einde van deze schenkingstrend is nog niet in zicht. Traditioneel wachten heel wat mensen tot het eind van het jaar om cadeautjes te schenken.

Waarom begint men plots zoveel vastgoed weg te schenken?

Tot voor kort werd de schenking van vastgoed, zelfs in rechte lijn, zwaar belast. De taksen werden nu door de Vlaamse regering fors bijgesteld. Nu betaal je nog maar 3 procent schenkingsrecht in rechte lijn voor vastgoed tot 150.000 euro. De hoogste taks ligt nu op 40 procent. Een aanzienlijke vermindering en dat resultaat laat zich onmiddellijk merken.

Door de verlaging van de taksen hoopt Vlaams Minister van Economie Bart Tommelein 90 miljoen euro extra in de schatkist te krijgen.

Overzicht erf- en schenkbelasting in Vlaanderen 

(Bron: notaris.be)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.