Vastgoed schenken aan je kinderen

Je kunt je woning nalaten aan je kinderen als je overleden bent, maar je kunt er ook voor kiezen de schenking nog vóór je overlijden te regelen. Sterker nog, schenken is in bepaalde gevallen zelfs voordeliger dan erven. Wel moet je de schenking in dit geval op de juiste manier regelen.

Goedkoop vastgoed schenken: nieuwe regels

De Belgische overheid heeft sinds kort nieuwe regels voor het schenken van huizen. Door deze regels moet het schenken van een woning interessanter worden, voornamelijk op financieel vlak. Waar het voorheen vaak interessanter was om een woning gewoon na te laten na het overlijden, is het schenken van een huis tegenwoordig in veel gevallen voordeliger. Wel moet je bij het schenken van een woning altijd aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Lees meer: Zo omzeil je successierechten op onroerend goed

De eerste voorwaarde van het schenken van een woning, is dat je de schenking met ondersteuning van een notaris regelt. Dit betekent dat je op eigen houtje geen schenking kunt regelen, maar altijd een notaris in moet schakelen als je jouw huis aan één van je kinderen wil schenken. Overigens is dit ook gemakkelijker voor jezelf. Een notaris kan er namelijk voor zorgen dat je jouw huis precies op de goede manier, maar ook op de meest voordelige manier aan je kind schenkt.

De tweede voorwaarde om van het voordeligste tarief te genieten bij het schenken van vastgoed, is dat je jouw woning in rechte lijn, tussen echtgenoten of tussen samenwonenden schenkt. Momenteel bedraagt de laagste schijf 3% voor schenkingen van onroerend goed in het Vlaams Gewest. Wil je jouw huis aan een neef, nicht, stiefzoon of ander familielid schenken, dan betaal je hier hogere tarieven voor (in de schijf tot € 150.000 bedraagt dat 10% en dat loopt op tot 40%). Door deze hogere tarieven kan het erven van een huis voordeliger zijn.

De kosten van vastgoed schenken

De kosten die je moet betalen voor het schenken van een huis, zijn afhankelijk van de waarde van het pand. Schenk je een woning met een waarde tussen de € 0 en € 150.000 euro, dan betaal je 3% rente. Schenk je een huis met een waarde tussen de € 150.000 en € 250.000, dan wordt dit tarief 9%. Geef je jouw huis met een waarde tussen de € 250.000 euro en € 450.000 aan je kind, dan betaal je hier 18% rente voor. Is jouw huis meer waard dan € 450.000, dan krijg je te maken met het belastingtarief van 27%.

Lees meerHoeveel kost het erven van vastgoed?

Jouw kind kan de kosten van het vastgoed schenken gemakkelijk verlagen, namelijk door het pand in kwestie te renoveren en op deze manier energiezuiniger te maken. Het percentage van 9% wordt met een energiebesparende renovatie bijvoorbeeld 6%. Het rentepercentage van 18% wordt met energiezuinige maatregelen 12%. Het percentage van 27% in de hoogste renteschijf daalt met een renovatie voor een meer energiezuinige woning naar het lagere percentage van 18%.

Zo voordelig mogelijk vastgoed schenken? Schenk in schijven

Het is ook mogelijk om jouw huis in schijven te schenken. Is jouw huis bijvoorbeeld € 450.000 waard, dan schenk je eerst een deel van € 150.000. Met deze schenking zit je in de laagste renteschijf. Vervolgens schenk je nog eens € 150.000, weer in de laagste renteschijf. Heb je dit gedaan, dan bezit jouw kind twee derde van het huis. Nu hoef je alleen nog het laatste deel van € 150.000 te schenken – wederom in de laagste renteschijf – zodat jouw kind het gehele pand bezit. Niet voor 18% rente (voor een huis van € 450.000), maar voor 9% rente (3 x € 150.000).

Let op: kies je voor vastgoed schenken in schijven, moet je bij iedere schenking een notaris inschakelen. Spreek met de notaris vooraf een prijs af voor de gehele schenking, zodat de notariskosten niet te hoog worden. Je wil de besparing van het schenken in schijven namelijk wel zo hoog mogelijk houden en daarom moeten de kosten van de notaris laag blijven.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.