Hoe schat je de waarde van vastgoed bij een erfenis?

Bij een erfenis moeten de erfgenamen zelf het vastgoed laten schatten. Volgens de wet moet dit gebeuren op de dag van het overlijden. Maar wat moet je weten over de schatting van vastgoed na een erfenis?

Strikt genomen moet erfgenamen de dag van het overlijden de verkoopwaarde van een huis schatten. Maar een echte definitie voor het woord ‘verkoopwaard’ bestaat er echter niet. Je kan daar heel wat onder begrijpen:

  • de handelswaarde van een pand;
  • de normale nettoprijs van een pand bij een geschikte wijze van verkoop;
  • het bod bij een openbare verkoop.

Nogal wat losse eindjes en dus heel wat factoren die voor interpretatie vatbaar zijn. Daar schiet een erfgenaam niet veel mee op. En die heeft sowieso, na het overlijden van een dierbare, al genoeg aan het hoofd.

Lees meer: 6 factoren die de waarde van jouw huis bepalen

Hoe gaat het eraan toe in de praktijk?

De ‘verkoopswaarde’ zoals dat dan heet, zal in de praktijk getoetst worden aan heel wat andere zaken. Een vergelijk met panden uit de buurt is er zo eentje. Gelijkaardige huizen die recent verkocht werden dienen als een ijkpunt. Deze objectieve elementen helpen mee een richtprijs bepalen. Uiteraard worden bijzonderheden aan het vastgoed in overweging genomen bij het bepalen van de verkoopswaarde.

Indien er recent nog een verkoop doorging van het pand, dan is het zeer eenvoudig om de verkoopswaarde te bepalen. Dan wordt ervan uit gegaan dat die prijs representatief is voor de verkoopswaarde van het pand in de huidige staat.

Daarnaast kunnen de erfgenamen ook een schatting verzoeken bij een registratiekantoor of vastgoedmakelaar. Zij hebben een klare kijk op de zaak. Dit dien wel binnen de 4 maanden na het overlijden te gebeuren. Zowel het kadaster als de erfgenamen kunnen een deskundige onder de arm nemen. Komen ze niet tot een vergelijk, dan hakt een vrederechter de knoop door. Tegen deze beslissing kan niet in beroep gegaan worden.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.