Zo omzeil je successierechten op onroerend goed

De successierechten in Vlaanderen liggen nog altijd zeer hoog. Wie komt te sterven, wat we uiteindelijk allemaal doen, kan maar beter zijn boekhouding op orde hebben. Daarom geven we een belangrijke tip voor wie minder successierechten op onroerend goed wil betalen.

27 procent, zoveel bedragen de successierechten in rechte lijn op een bedrag boven € 250.000. Niet van de poes! In het Vlaams Gewest wordt bij de berekening van de successierechten in rechte lijn (kinderen, partner) een progressief tarief toegepast van 3% op de schijf tot € 50.000, 9% tot € 250.000, en daarboven 27%.

Voor eenzelfde bedrag gaan de successierechten tussen broer en zus zelfs tot 65 procent. Ook hier is er een progressief tarief van de successierechten van toepassing tussen broers en zussen van 30% op de schijf tot €75.000, 55% op de schijf tot €125.000 en 65% daarboven. Stel je maar eens voor dat je een huis met een waarde van € 500.000 erft van jouw broer of zus. Je mag al onmiddellijk € 293.750 betalen aan de fiscus. Leuke erfenis!

Erven is dus geen interessante manier om onroerend goed over te dragen, noch in rechte lijn noch tussen broers en zussen noch bij een verder of geen verwantschap. Een dele van het antwoord kan je misschien vinden bij de schenkingsrechten. Die liggen in Vlaanderen immers heel wat lager.

Lees meer: Hoeveel kost het erven van vastgoed?

De schenkingsrechten bedragen 3 en 7 procent. Een pak lager dus dan de erfenis- of successierechten. Jammer genoeg zijn schenkingsrechten enkel van toepassingen op roerende goederen zoals aandelen en kunstwerken. Hoe kunnen de schenkingsrechten dan helpen bij het besparen op successierechten? Daarvoor moet er een klein proces, zo je wil een constructie, op poten gezet worden.

We hernemen ons voorbeeld. Ouders bezitten een huis van 300.000 euro. Dan kunnen de kinderen een lening afsluiten. Ze kopen het pand van hun ouders en betalen 10 procent registratierechten. Het pand is van de kinderen maar de ouders behouden het vruchtgebruik. Het geld kunnen de ouders nu aan de kinderen schenken. Daar betalen ze 3 procent op. Nu kunnen de kinderen de bank terugbetalen.

Deze constructie is heel wat voordeliger dan de successierechten van 27 procent. Is het een schenking tussen broers en zussen of een schenking met een nog lagere graad, dan is het voordeel des te groter.

En er is nog een mogelijkheid

Een nieuw voorbeeld. Ouders hebben een huis van 250.000 en roerende goederen ter waarde van 250.000 euro. Ze kunnen die 250.000 euro roerende goederen wegschenken aan een tarief van 3 procent. De ouders zitten nu nog ‘verveeld’ met het huis. De ouders kunnen 250.000 euro lenen bij de bank.

Lees meer: Schenken van vastgoed in de lift

Het geleende bedrag van 250.000 euro schenken de ouders weg aan hun kinderen. Nogmaals wordt daar 3 procent op betaald. Overlijden de ouders, dan betaal je geen successierechten want het vastgoed met eenzelfde waarde als de schuld heffen elkaar op. Om dit tot een goed eind te brengen moet je wel in zee gaan met partijen die je kan vertrouwen en die weten wat ze doen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.