Erven en schenken

Erven en schenken van vastgoed is erg complexe materie. Om je wat wegwijs te maken over het schenken van vastgoed of de kosten die komen kijken bij het erven van vastgoed, introduceerden we deze artikelencategorie. Verrijkende informatie voor al wie wat meer wil weten over erven en schenken van vastgoed.

De successierechten in Vlaanderen liggen nog altijd zeer hoog. Wie komt te sterven, wat we uiteindelijk allemaal doen, kan maar beter zijn boekhouding op orde hebben. Daarom geven we een belangrijke tip voor wie minder successierechten op onroerend goed wil betalen.

Bij een erfenis moeten de erfgenamen zelf het vastgoed laten schatten. Volgens de wet moet dit gebeuren op de dag van het overlijden. Maar wat moet je weten over de schatting van vastgoed na een erfenis?

De aanpassing van het schenkingsrecht voor vastgoed werpt zijn vruchten af. In 2016 schonken Vlamingen al voor 2,3 miljard euro aan vastgoed weg. Notarissen voorspellen dat daar nog een pak kan bijkomen tijdens de traditionele eindejaars (lees: cadeau) periode.

Schenken of erven van vastgoed was een zeer dure aangelegenheid. Soms was het zelfs ronduit een vergiftigd geschenk. Logischerwijs gingen velen op zoek naar creatieve oplossingen om de last die zo’n erfenis met zich kon meebrengen wat te verlichten. Enkele van de belangrijkste punten lijsten we voor jou op.

Iedereen die het al eens heeft meegemaakt, weet dat een onroerend goed erven geen sinecure is. Omdat dit alles dan ook nog eens plaatsvindt in ongelukkige omstandigheden, is het aangewezen de procedure en de kosten even voor jezelf op een rijtje te zetten. Op die manier kan je de erfenis op een zo soepel mogelijke wijze en zonder al te veel kosten proberen af te handelen. In ieder geval is het raadzaam een notaris te raadplegen, die voor jou kan bepalen wie recht heeft op het onroerend goed en welke kosten er zullen betaald moeten worden. Zo vermijd je eventuele verrassingen. Door je te laten bijstaan door een notaris, maak je de reeds moeilijke procedure draaglijker en begrijpelijker.

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 15.325 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

De interessantste artikels in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!