Genoeg bouwgrond in Vlaanderen

De bouwgrond in Vlaanderen is op, een bericht uit 2015. In 2017 is er een heldere kijk op de bouwgrond in Vlaanderen en die is helemaal niet op. Wel is het zo dat heel wat Vlaamse bouwgrond ontzettend slecht gelegen is. Maar geen paniek er is nog genoeg goede bouwgrond beschikbaar. Wel moet er een mentaliteitswijziging komen om ze optimaal te benutten.

Waarom moeten we ons de vraag stellen of er nog genoeg bouwgrond is in Vlaanderen? Om de simpele reden dat er tegen 2050 maar eventjes 800.000 Vlamingen zullen bijkomen. Dat is een pak volk die allemaal een degelijk dak boven hoofd willen. En gezien de roemruchte baksteen in de maag, kijken heel wat Vlamingen uit naar een eigen nieuwbouwwoning.

In Vlaanderen is er nog ruim 18.000 hectare bouwgrond met een goede ligging beschikbaar voor woningen, industrie of transport. Er is heel wat meer bouwgrond in Vlaanderen, om precies te zijn 36.000 hectare maar daar is een probleem mee. Die grond ligt in het hol van Pluto. Een eind weg van de beschaving en moeilijk bereikbaar.

Samengevat: er is nog voldoende goed gelegen bouwgrond in Vlaanderen om de 800.000 extra Vlamingen op te vangen maar niet wanneer iedereen zijn vrijstaande woning wil opeisen. De kans dat Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege zal investeren in de ontsluiting van de slecht gelegen bouwgrond is bijzonder klein. Ze wil net de bebouwing in de open ruimte een halt toeroepen en de 18.000 goed gelegen bouwgrond optimaal benutten.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.