Premies wijzigen voor energiezuinige maatregelen aan woning

Wanneer je investeert in energiezuinige maatregelen voor je woning, kan je in sommige gevallen rekenen op een premie van de netbeheerder of van de overheid. Er zal echter worden gesnoeid in de uitgaven, waardoor een aantal premies zullen dalen of uitdoven. Het loont dan ook de moeite om dit jaar nog snel een aantal energievriendelijke investeringen uit te laten voeren. Ook al omdat de isolatieregels volgend jaar veel strenger worden, is dat aangeraden.

Lees ook: In 2020 een woning verhuren? Investeer maar al in isolatie

Isolatiepremie voor beglazing

Zowel in 2019 als in 2020 ontvang je een premie indien je beglazing door een aannemer laat plaatsen. Het moet dan wel gaan om beglazing met een U-waarde van maximaal 1 W/m²K. Onder andere hoogrendementsglas (1 W/m²K) en dubbele beglazing met een coating tussen de glasbladen (0,8 W/m²K) voldoen aan die vereiste.

De premie is onafhankelijk van de factuurwaarde en bedraagt in 2019 nog tien euro per vierkante meter. Vanaf 2020 daalt de premie naar acht euro per vierkante meter. Het is de datum van de eindfactuur die zal bepalen welke premie je ontvangt. Laat het vooral duidelijk zijn dat je hoogrendementsglas maar beter nog dit jaar laat aanbrengen.

Premie voor de plaatsing van een warmtepompboiler

Ook voor de plaatsing van een warmtepompboiler geniet je zowel in 2019 als in 2020 van een premie van de netbeheerder. De voorwaarde hiervoor is dat de warmtepompboiler enkel wordt gebruikt voor de productie van sanitair warm water en bovendien is de cumulatie met de premie voor een warmtepomp of zonneboiler niet zomaar mogelijk.

De premie voor deze energiezuinige maatregel bedraagt zowel in 2019 als in 2020 veertig procent van de factuur. Het maximumbedrag van de premie daalt in 2020 wel van vierhonderd naar driehonderd euro. In dit geval laat je dus ook maar beter nog snel een aannemer over de vloer komen, want de datum van de eindfactuur is bepalend.

Sommige premies doven uit in 2020

Normaal zou de sloop- en heropbouwpremie eind oktober 2019 aflopen, maar deze premie werd uiteindelijk toch nog verlengd tot eind 2020. Wat er nadien gaat gebeuren is niet duidelijk, maar er wordt aangenomen dat de sloop- en heropbouwpremie zal verdwijnen.

Lees ook: Mag je zomaar een woning afbreken?

Hetzelfde geldt voor de Vlaamse premie voor een thuisbatterij. Die premie kan je volgend jaar nog aanvragen, maar loopt dan wel definitief af. De premie bedraagt maximaal 3.200 euro (ook in 2020), maar is wel beperkt tot milieuvriendelijke thuisbatterijen zoals zoutwaterbatterijen of lithium-ionbatterijen.

Andere premies blijven onaangetast

Daarnaast zijn er natuurlijk nog een aantal andere premies voor energiezuinige maatregelen waar je ook volgend jaar van kan blijven gebruikmaken. Denk bijvoorbeeld aan de premies voor spouwmuurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie. Deze blijven de komende jaren gewoon bestaan en ook de premie daalt niet.

Je kan dus gerust nog even wachten met het (laten) uitvoeren van de isolatiewerken. Maar houd er wel rekening mee dat de eisen die aan huurwoningen worden gesteld volgend jaar een stuk strikter worden. Daarnaast begin je natuurlijk al sneller energie te besparen als je vroeger investeert.

Houd rekening met wijzigende lokale premies

Sommige gemeentebesturen kennen zelf premies toe voor bepaalde energiezuinige maatregelen. In Middelkerke is er bijvoorbeeld een premie voor hemelwaterinstallaties, in Gent is er een premie voor groendaken en in Aalter is er een premie voor thermische batterijen. Nu de gemeentebesturen overal stevig in het zadel zitten, wijzigt er ook op lokaal niveau het een en ander. Win dus zeker informatie in bij het gemeentebestuur opdat je geen aflopende of nieuwe premie hoeft mis te lopen.

    Lorenzo Risack

    Lorenzo is jurist en heeft een passie voor het geschreven woord. In een vroegere carrière sleutelde hij aan juridische publicaties en had hij zijn eigen juridisch adviesbureau. Tegenwoordig schrijft hij zowel voor Belgische als Nederlandse media over het ondernemerschap en juridische kwesties. Dit doet hij ook via zijn juridische nieuwsdienst Rechtenkrant.be. Ook voor De Beleggersgids schrijft Lorenzo over juridische thema’s met betrekking tot investeren, beleggen en vastgoed. Dit doet hij op een typerende en eigenzinnige manier.

    Gerelateerde artikels

    Een reactie achterlaten

    Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.