Diensten serviceflat

Voor de particuliere belegger kan een serviceflat een goede investering zijn. Met de vergrijzing van de bevolking is de vraag naar serviceflats de afgelopen jaren gestegen en het zal nog wel een tijdje blijven stijgen. Het is belangrijk om bij de aankoop van een serviceflat te letten op de aangeboden diensten.

Aangezien serviceflats bestaan met het doel de bewoners er zo zelfstandig mogelijk te laten leven, bieden deze flats tal van mogelijke diensten aan. Het merendeel van deze diensten is uiteraard optioneel. De bewoners zijn niet verplicht om bijvoorbeeld de onderhoudsdienst te laten komen. Dat betekent wel dat zo’n diensten ook apart aangerekend worden aan de bewoners.

Lees meerInvesteren in assistentiewoningen (of serviceflats)

Maaltijden

Hoewel er normaliter een keuken aanwezig is in serviceflats, is het niet voor elke huurder vanzelfsprekend dat ze elke dag een maaltijd kunnen voorbereiden. Een van de meest courante diensten in serviceflats is dan ook een cateringservice. Deze service houdt natuurlijk rekening met de diëten en allergieën van de bewoners. Bij de meeste serviceflats is er een systeem waarbij de bewoners op voorhand hun maaltijden voor de week uit een vast aanbod kiezen.

Mochten de bewoners wel zelf hun maaltijden willen bereiden maar zien ze het niet meer zitten om nog zelf naar de winkel te gaan, dan kunnen ze eventueel gebruik maken van een boodschappendienst. Vandaag de dag zijn er tal van warenhuizen die de levering doen, maar voor senioren die nog niet gewend zijn aan het gebruik van het internet is dit niet altijd een optie. Boodschappen doen zit dan ook vaak bij het aanbod van diensten bij serviceflats.

Onderhoud

Voor mensen die wat slecht te been zijn is het onderhoud van een flat geen gemakkelijke taak. Niet alleen poetsen maar ook de was en de strijk behoort tot de mogelijkheden. Dit is een vrij standaard aanbod in de diensten van serviceflats. De was en de strijk gaat doorgaans naar een gemeenschappelijke wasserij/strijkatelier. De onderhoudsdienst rekent normaal gezien per uur aan de huurder en kan betaald worden met dienstencheques.

Lichaamsverzorging

Al zijn serviceflats veelal gelegen in stadscentra, toch is het voor de meeste bewoners niet meer vanzelfsprekend zelf de trip naar de kapper te maken. Huurders kunnen een bezoek van de kapper doorgaans aanvragen aan het onthaal of aan de verpleegkundige van dienst.

Behalve kappers is gelaatsverzorging, manicure, pedicure, ontharing… ook deel van de diensten in serviceflats.

Animatie

Uitstappen en activiteiten worden normaliter verzorgd door vrijwilligers of soms door de verpleegkundigen. Kerstfeesten en paasfeesten zijn ook vaak voor familieleden van de bewoners toegankelijk en worden normaliter in een gemeenschappelijke polyvalente zaal gehouden. Deze activiteiten en uitstappen zijn natuurlijk vrijblijvend voor de bewoners.

Religieuze & Morele Diensten

De lijst van aangeboden diensten in serviceflats bevat ook soms religieuze en morele diensten. In een gebouw met serviceflats is een gemeenschappelijke kapel zeker niet ongebruikelijk. Een priester of moreel consulent komt in meerdere serviceflats tot één keer per week  langs om een eucharistieviering te houden of gesprekken te voeren.

Medisch Toezicht

In een gebouw met serviceflats is er doorgaans een verzorgteam aanwezig. Vaste verpleegkundigen zijn dag en nacht beschikbaar voor de bewoners. Zij zorgen voor permanent medisch toezicht voor wie dit nodig is.

Kinesitherapie of bewegingstherapie zit ook veelal in het dienstenaanbod van serviceflats. Een gemeenschappelijke ruimte met hometrainers en dergelijke fitnessapparaten is niet ongebruikelijk. Therapeuten kunnen door de huurders zelf geraadpleegd worden maar maken meestal ook deel uit van het normale verzorgteam.

Lees meerHet kopen van een serviceflat – investeren in de vergrijzing

Over het algemeen behouden de bewoners hun eigen huisdokter voor medische zorg die buiten de capaciteiten van het verzorgteam valt. De aanwezige verpleging zorgt wel voor een goede communicatie tussen de huisdokter en de leden van het verzorgteam.

De huurprijs van een serviceflat hangt nauw samen met het dienstenaanbod in het gebouw. Ook al maakt niet elke bewoner gebruik van elke dienst en ook al worden veel diensten apart aangerekend, het aanbod zal reflecteren op zowel de aankoopprijs als de huurprijs. Een investering in serviceflats kan u heel wat opbrengen als u comfort aanbiedt. Het algemene aanbod van diensten in serviceflats is groot genoeg zodat ook de belegger een slimme keuze kan maken.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.