Vastgoedbeheer helder en duidelijk

Investeren in vastgoed doe je in stappen. Je zoekt een interessante locatie, analyseert het pand en de ligging, probeert de financiering rond te krijgen, berekent een rendement, maar dan begint het pas. Je hebt nu een pand, een pand dat onderhoud vereist. Huurders met vragen en jij als eigenaar wordt verwacht antwoorden te bieden. Ga je dit zelf doen of besteed je jouw vastgoedbeheer uit? Dit is wat allemaal komt kijken bij vastgoedbeheer.

Vastgoedbeheer is letterlijk het beheer van jouw vastgoed. Nogal wiedes en daar hoef je geen artikel voor te lezen. Maar er is heel wat meer dan dat. Vastgoedbeheer doe je niet in 1-2-3. Het beheer bestaat er voornamelijk in om zowel het financiële as het administratieve luik goed te behandelen. Enkel op die manier kan je streven aar een optimaal vastgoedbeheer waarbij de zorgen en de tijd van de eigenaar tot een minimum beperkt worden.

Lees meer: 4 taken van een goede vastgoedbeheerder

Wat kan je verwachten van professioneel vastgoedbeheer?

Wanneer je iemand inschakelt om het beheer van jouw vastgoed te regelen dan mag je wel wat verwachten. Je staat niet zomaar een deel van jouw rendement af aan een derde partij. Allereerst zorgt de expert in vastgoedbeheer ervoor dat de huurinkomsten geïnd worden bij de huurders. Maar dit beheer omhelst ook de contacten voor de gemeenschappelijke kosten of de facturen van de nutsvoorzieningen zoals water, gas, elektriciteit en meer.

Ook met de technische kant van vastgoedbeheer weet een professional wel raad. Goed onderhouden vastgoed kent een langere levensduur, want dan weer bijdraagt aan langere verhuur, minder kosten en een beter rendement. Maar ook de administratie die gekoppeld is aan zo’n goed onderhoud wordt geregeld. Inspecties voor brandveiligheid en dergelijk kan je allemaal overlaten aan de vastgoedbeheerder.

Maar in principe is de belangrijkste taak van een pro in vastgoedbeheer al afgerond wanneer de eerste huurder jouw vastgoed intrekt. De voorbereiding is van cruciaal belang. Zo is één van de uitdagingen in het vastgoedbeheer om een correcte huurprijs vast te stellen. Vervolgens alle factoren in een juridisch correcte huurovereenkomst gieten en de naleving van het contract opvolgen.

Waarom je het vastgoedbeheer best aan een ander overlaat?

Tijd, het bespaart je zoveel tijd om een professionele vastgoedbeheerder aan te stellen. Niet alleen de afwikkelingen van alle technische, commerciële en administratieve zaken vergt heel wat uren werk. Als jij je als startende vastgoedinvesteerder nog eens moet gaan verdiepen in elk aspect, loop je heel wat huurinkomsten mis.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.