Wat is een syndicus?

Zodra je een gebouw hebt met meerdere eigenaars is hij daar: de syndicus. Maar wat is de precieze rol? En wat betekent een syndicus voor jou, de vastgoedbelegger?

Een gebouw met wooneenheden in handen van verschillende eigenaren? Wat doe je dan met de gemeenschappelijke delen? De lift waar iedereen gebruik van maakt? Of de kelderverdieping waar elke huurder toegang tot heeft? Of misschien wel een tuin die tot het gemeenschappelijke deel behoort.

Een makkelijke oplossing is om de vele stemmen van de mede-eigenaars te laten vertegenwoordigen door een syndicus. Hij of zij is als het ware de beheerder van de gemeenschappelijke delen. Hij of zij vertegenwoordigt ook de verschillende eigenaars bij een juridisch dispuut. Het aanstellen van een syndicus is een verplichting van zodra sprake is van meerdere eigenaars in eenzelfde gebouw.

Wat doet een syndicus?

Dat is vastgelegd per wet en omvat 4 belangrijke taken:

  1. Administratief beheer
  2. Technisch beheer
  3. Financieel beheer
  4. Legale vertegenwoordiging

De taken zijn dus heel divers. Hij of zij is de lijm tussen de mede-eigenaars en roept bijvoorbeeld een algemene vergadering in. Daarbij noteert hij ook wat er tijdens die vergaderingen besproken en afgesproken wordt. Maar hij heeft ook de machtiging tot het nemen van enkele beslissingen. Vooral voor het technisch beheer wordt vaak naar de syndicus gekeken (onderhoud van de tuin of een herstelling van de lift).

Is er een juridisch dispuut dan kan de syndicus de mede-eigenaars vertegenwoordigen in de rechtbank. Maar ook bij een eventuele verkoop zal hij de verbinding zijn tussen mede-eigenaars en notaris. Met andere woorden: hij of zij ontlast de mede-eigenaren van zoveel mogelijk rompslomp.

Lees meer: Wat is de rol van een syndicus in een gebouw?

Wat kost een syndicus?

Een vaste prijs is er niet. Vaak is het een overeenkomst tussen de mede-eigenaars. Ze zullen niet zelden deze kosten verhalen op de huurders. De kosten variëren van gebouw tot gebouw en van regio tot regio.

Heel wat mede-eigenaars bepalen een som per wooneenheid en vermeerderen die dan met een vaste prijs per extra ‘ruimte’ zoals een kelder, garage, tuin of terras. Soms wordt een vaste prijs gevraagd voor alle werkzaamheden. Een andere syndicus vraagt dan weer een basisvergoeding en per extra taak een bijkomende vergoeding.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.