Vastgoed kopen is één ding, daarna komt het erop aan je panden professioneel te beheren. Heb je er zelf weinig kaas van gegeten, weet dan dat je hiervoor beroep kunt doen op een rentmeester. Je kan bij hem terecht voor advies rond subsidies, hulp bij het afsluiten van huurcontracten, het innen van de huren,… Kortom, hij kan je heel wat werk en zorgen uit handen nemen.
Opleiding, erkenning en bijscholing
Eerst en vooral, niet iedereen mag zich zomaar rentmeester noemen. Wie die ambitie heeft, moet zich eerst vormen. Pas daarna kan hij een erkenning krijgen bij het BIV, het beroepsinstituut van de vastgoedmakelaar. Daarna dient hij zich ook elk jaar bij te scholen rond juridische, bouwkundige, boekhoudkundige, financiële… ontwikkelingen.
Voor je met een rentmeester in zee gaat, check je best of hij erkend is. Dat kan je doen op de website van het BIV.
Een rentmeester is geen syndicus!
Een syndicus beheert de delen van een gebouw die eigendom zijn van meerdere personen, zeg maar de gemeenschappelijke delen zoals de gang, de lift, de trap, het dak…
In tegenstelling tot de syndicus, die over één gebouw gaat, bekommert de rentmeester zich over het beheer van alle eigendommen van één persoon of entiteit.
Lees meer: De rol van een syndicus in een gebouw
Wat mag je verwachten?
Schakel je een rentmeester in, dan mag je rekenen op hulp bij oa.:
- de zoektocht naar nieuwe huurders;
- het overleg met de huurders;
- opmaken van contracten, plaatsbeschrijvingen;
- innen van huurgelden (+ de indexering ervan);
- de boekhouding en contact met de bank;
- opvolging van herstellingen en renovaties;
- …
Met andere woorden, de rentmeester zorgt er voor dat je onroerende goederen in goede staat blijven en je rendement op lange termijn verzekerd is. Maak uiteraard vooraf goede afspraken over je wensen, zowel op administratief, financieel als technisch vlak.
Lees meer: Digitaal je eigen vastgoed beheren: deze start up maakt het mogelijk