Hoe kan een syndicus vervangen voor jouw vastgoed?

Een syndicus vervult een sleutelrol in gebouwen met gemeenschappelijke delen. Mede-eigenaars stellen deze vertrouwenspersoon aan om een aantal belangrijke taken te vervullen. Maar soms loopt het niet zoals verwacht en moet er opzoek gegaan worden naar een nieuwe syndicus. Maar hoe kan je een syndicus ontslaan en vervangen?

Eerst en vooral moet je zeker zijn van jouw stuk. Is de syndicus wel zo slecht als gemeenzaam wordt gedacht? Ga je met een andere syndicus niet van de regen in de drup? Verwaarloost de syndicus zijn plichten en kan je er niet op rekenen voor de meest fundamentele taken? Dan is het zo klaar als een klontje.

Lees meer: Wat is een syndicus?

Een goede voorbereiding is echter van groot belang. Je zit met meerdere partijen rond de tafel en iedereen moet aan eenzelfde zeil trekken. Anders is alle moeite voor niks. Bovendien heb je best al een nieuwe kandidaat om voor te stellen anders dreig je in een vacuüm verzeild te geraken. Probeer dus zeker de mede-eigenaars te overtuigen van de noodzaak om een nieuwe syndicus te vinden.

Allereerst lees je best het contract met de syndicus er nog eens op na. Misschien staan er clausules met verborgen kosten in vervat. Dit kan tot heel wat onenigheid leiden. Beter voorkomen dan genezen is hier het motto. Probeer voorafgaand aan een algemene vergadering al eens een informele samenkomst te regelen met alle andere mede-eigenaren. Zo hoor je al eens van waar de wind waait. Een eventuele proefstemming kan de haalbaarheid toetsen.

Zaak goed voorbereid en de meerderheid kan zich vinden in het ontslag van de syndicus? Dan is het tijd voor actie. Maar eerst moet je een stok achter de deur hebben: dat betekent een nieuwe kandidaat-syndicus. Een zoektocht op het internet levert al een waslijst aan mogelijkheden op. Daarnaast kan je ook eens gaan horen bij andere gebouwen in de buurt met mede-eigenaarschap. Een syndicus kan vaak meerdere gebouwen beheren.

Neem tijdens je zoektocht volgende zaken in overweging:

 • is het een pure syndicus of neemt hij het er als vastgoedmakelaar even bij?
 • beschikt hij over de nodige certificaten?
 • is een eerste gesprek mogelijk?
 • is het een bedrijf of een eenmanszaak?
 • is de onderneming financieel gezond?

Lijkt alles in orde en boezemt de man/vrouw/bedrijf genoeg vertrouwen in, dan ben je klaar voor de volgende fase: de centen. Je kan elke kandidaat vragen om een offerte. Bereid je daarom goed voor een stel al een lastenboek op. Zo kan de kandidaat-syndicus makkelijker een inschatting maken van de kosten. Vraag ook eens rond bij de mede-eigenaars wat de verwachtingen zijn.

 • Beheer: hoe gaat het in de praktijk eraan toe. Wat is het plan van aanpak?
 • Onderhoud: maakt de syndicus daar gebruik van?
 • Contract: wat zijn de eisen van de syndicus? Is het een jaarcontract of een mandaat voor 3 jaar?
 • Prijs: is het forfaitair of niet? Hoeveel bedragen bijkomende kosten? Is er een indexering?

Lees meer: De rol van een syndicus in een gebouw

Verliepen de onderhandelingen goed en werd de knoop doorgehakt, dan kunnen we over naar de Algemene Vergadering. Een vervanging vereist een gewone meerderheid tijdens een gewone Algemene Vergadering. Wil je de zaken wat bespoedigen, bijvoorbeeld naar aanleiding van een vertrouwensbreuk, dan kan je een buitengewone Algemene Vergadering inleggen.

Beetje bitter, maar een syndicus is verplicht om een Algemene Vergadering te beleggen met als agendapunt zijn eigen vervanging. Op die buitengewone Algemene Vergadering moeten minstens 20 procent van de stemmen vertegenwoordigd zijn. Uiteindelijk is het de bedoeling om een syndicus te verkiezen met een meerderheid van de stemmen. Dit houdt in de helft plus 1 moet voorstander zijn van de nieuwe syndicus. Desnoods verloopt de stemming in meerdere rondes. Geraak je er na ettelijke rondes niet uit, dan hou je misschien beter de huidige syndicus.

Nu rest enkel nog de ondertekening van het contract en de overdracht van de oude naar de nieuwe syndicus. Kijk wel nog even na of de oude syndicus geen facturen meer heeft gemaakt (en betaald) aan zichzelf.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

1 reactie

 1. Onze syndicus is zwaar ziek. Bij een vergadering hebben ze me aangesteld als nieuwe syndicus. Rene heeft me alleen gezegd dat ik me moet inschrijven bij Kruispuntbank! Weet niet hoe ik dit moet doen. Heb wel het ondernemings- of vestigingseenheidsnummer.
  Bedankt voor uw hulp

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.