Maak je woning klaar voor verhuur

Investeren in vastgoed en het pand daarna aanbieden op de huurmarkt is voor velen een ideale oplossingen om de spaarcentjes te laten renderen. Een grote financiële kennis van de markten is er niet voor nodig en de rendement doet het behoorlijk tot zeer goed. Toch zijn er enkele regels die je in acht moet nemen. Het vermijden van leegstand is er zo eentje. Daarom is het belangrijk om jouw pand zo goed mogelijk klaar te maken voor de verhuur. We geven je enkele tips mee.

De investering in vastgoed -of het nu gaat om een huis, een appartement, een serviceflat of een studentenkot- is niet van de kleinste. Niet alleen de kostprijs van het pand maar ook de bijkomende kosten kunnen behoorlijk oplopen. We kunnen dan ook veronderstellen dat je niet over één nacht ijs bent gegaan toen je het vastgoed aankocht. Een belangrijk aandachtspunt voor een geschikt pand is de locatie. Een goede ligging doet al de helft van het werk. Een goede locatie is voor elke doelgroep anders. Een eengezinswoning in de buurt van winkels, scholen, banken heeft een extra, terwijl een studentenkot dichtbij het openbaar vervoer, scholen en de uitgaansbuurt moet liggen.

Verzorg je vastgoed

Eens je een pand op het oog hebt, kan je aan die locatie niet veel meer wijzigen. De buurt kan een transformatie doormaken maar je hebt daar zelf weinig in de pap te brokken. Anders is het voor het verzorgen van je eigen vastgoedportefeuille. Huurders zijn minstens even kieskeurig en precies als kopers. Ze zijn van plan om jouw huis of woonentiteit voor lange tijd te betrekken dus dan sta je maar best even stil bij de aantrekkelijkheid en duurzaamheid van jouw pand. Ook als we het hebben over rendement, is dit niet onbelangrijk.

Indien je pand grote renovatiewerken vereist, dan voer je die best zo snel mogelijk uit. Dit heeft invloed op de huurprijs die huurders bereid zijn te betalen én je kan er ook voor zorgen dat het pand snel verhuurd raakt. Hoe sneller je de werken uitvoert, hoe rapper je pand op de markt kan komen. Logisch, want de huuropbrengsten bepalen voor het grootste deel je onmiddellijke rendement. Daarnaast is het inperken van de kosten ook een belangrijke factor. Door grote renovatiewerken door te voeren vermijd je aanslepende kopzorgen en klagende huurders. Maak daarbij altijd gebruik van duurzame kwaliteitsmaterialen. Ze zullen langer meegaan en opnieuw een type huurder aantrekken waar je je minder zorgen hoeft om te maken.

Dat ene likje verf

Soms is wat oplapwerk voldoende. Een stevige verfbeurt kan al genoeg zijn. Kies altijd voor wit: dit is neutraal en is niet onderhevig aan modetrends. Moderniseringswerken zoals een nieuwe keuken of een update van de badkamers geven een meerwaarde aan je vastgoed en zal opnieuw huurders sneller overtuigen om voor jouw huis of appartement te kiezen. De investering betaalt zich in ijltempo terug. Nogmaals leegstand is de vijand van jouw rendement.

Investeringen in isolatie, een hogerendementsketel, thermostatische kranen, spaarlampen en andere energiebesparende producten, kunnen ook nog eens een meerwaarde opleveren. Ook voor de meerwaarde bij een eventuele verkoop, heeft dit een positief effect.

(bron: immoweb.be)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.