Eisen huurwoning

Opgelet, een woning mag je niet zomaar verhuren. De woninghuurwet en de Vlaamse Wooncode leggen verhuurders een hele reeks veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvoorwaarden op. Wat zijn de belangrijkste eisen?

1. De oppervlakte en het volume van de woning moeten voldoende ruim zijn om er te koken, te wonen en te slapen.

2. Elke woning moet minstens één woon- en slaapkamer bevatten.

3. De fundering, de vloeren en het timmerwerk mogen geen structurele of stabiliteitsgebreken vertonen.

4. De woning moet vrij zijn van vochtinfiltratie.

5. Ten minste de helft van de woonvertrekken moeten voorzien zijn van een natuurlijke lichtbron.

6. Badkamer, douche en toilet zonder raam moeten minstens beschikken over een opening, een verluchtingsrooster of -koker.

7. Elke warmwaterinstallatie of elk ander verwarmingssysteem dat verbrande gassen produceert, moet voorzien zijn van een goed functionerend afvoersysteem dat uitgeeft op de open lucht.

8. De woning moet ten minste voorzien zijn van één kraantje met drinkbaar water, een gootsteen met reukafsnijder aangesloten op een afvoersysteem, een toilet, een gekeurde elektrische installatie en voldoende verwarming.

9. De trappen moeten vast zijn en gemakkelijk toegankelijk.

Lees meer: 7 stappen voor wie een huis koopt om te verhuren

Niet in orde?

Voldoet de huurwoning niet aan al deze eisen, dan kan de huurder naar de vrederechter stappen om de huurovereenkomst te laten onderbreken. Hij kan dan via de gemeente een procedure opstarten om de woning onbewoonbaar te laten verklaren.

Lees meer: Verkoop of verhuur ik mijn huis: wat is de beste optie?

Alle details over de kwaliteitsvoorwaarden van een huurwoning lees je in het Koninklijk Besluit van 8 juli 1997.

Hermien Vanoost

Al sinds 2006 aan het werk ‘in de media’, eerst als eindredacteur en webjournalist voor Vacature, daarna als redactiecoördinator voor Roularta Media Group en nu helemaal op eigen benen met Helderder.

Gerelateerde artikels

2 reacties

 1. Beste,
  Heb lijst gekregen van stad Genk (normen VMSW). Het gaat over een woning van 1931 die uiteraard gerenoveerd is, en alles apart heeft: stroom; water; verwarming.
  Nu zij beweren als er maar één ding op de lijst niet in orde is, dat ik de woning niet kan verhuren? Is dat waar? Of is dat een norm ?

  Er ontbreekt bij mijn woning een terrasje (private buitenruimte) en mijn living is 19 vierkante meter, volgens norm 23 vierkante meter.

  Uiteraard stedenbouwkundig gezien kan ik onmogelijk een terras maken?

  Dus ik kan mijn pand niet verhuren?

 2. Beste,

  Gemeentelijke normen voor de verhuur van onroerend goed kunnen steeds afwijken van de algemene normen. Vaak betekent dit een verstrenging omwille van lokale omstandigheden.
  Je kan best even contact nemen met een advocaat uit Genk die gespecialiseerd in de huurwetgeving.

  Vriendelijke groeten
  De Beleggersgids Redactie

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.