Wat doet een vastgoedbeheerder?

Investeren in vastgoed zit momenteel in een stevige opwaartse trend. De verwaarloosbare rentevoeten op spaarboekjes én de zeer lage interestvoeten voor woningkredieten, leiden zeer veel geïnteresseerden naar de vastgoedinvesteringsmarkt. Mooi en stabiele rendementen zijn heel verleidelijk maar wat met de praktische kant van de zaak? Een oplossing kan zijn: een vastgoedbeheerder.

Heel helder gesteld: hoe minder kosten of uitgaven je hebt, hoe groter je rendement zal zijn op jouw pand. Evident, maar hoeveel geld is jouw tijd waard? De aankoop van een pand, daar slaag je best wel nog in maar om het écht rendabel te maken, gooi je jouw investeringspand best op de verhuurmarkt. Zo genereer je jarenlang huurinkomsten én hou je er op het einde van de rit nog eens een leuke meerwaardeopbrengst aan over. Maar een pand op de huurmarkt plaatsen, contracten sluiten met huurders, het pand onderhouden, alle administratie die het met zich meebrengt, misschien is het wel makkelijker gezegd dan gedaan.

Wat doet een vastgoedbeheerder?

Veel huiseigenaars die een pand verhuren doen een beroep op de professionele diensten van een vastgoedbeheerder. Al weet niet iedereen precies wat zo’n vastgoedbeheerder allemaal doet voor een verhuurder. Nochtans is het een rijkgevuld pakket met taken en services die de verhuurder van heel wat last kunnen verlichten. Allereerst zorgt de vastgoedbeheerder voor een gezond financieel beheer. Het tijdig innen van de huurgelden en doorstorten naar de verhuurder maakt daar integraal deel van uit. Ook wanneer er een achterstand is met het huurgeld is het de vastgoedbeheer die zich zal kwijten van zijn taak en de opvolging voor zijn/haar rekening neemt.

Administratief beheer

Soms zijn er diensten of services in een gebouw die gemeenschappelijk zijn, daarvoor moet een berekening gemaakt worden voor alle huurders. Dit is ook een onderdeel van het werk als vastgoedbeheerder. Het bijhouden van een heldere administratie is daarom onontbeerlijk. Een verhuurder vindt niet altijd de tijd om hier werk van te maken. De communicatie tussen huurder en verhuurder is een zeer belangrijk onderdeel in deze commerciële relatie, een punt waar de vastgoedbeheerder de pandeigenaar dus uitstekend in kan bijstaan.

Technisch beheer

Om grote werken en verrassingen te vermijden, onderneemt een beheerder van vastgoed regelmatig inspecties van het pand. Zo’n technisch beheer vermijdt dat een pandeigenaar plots voor grote onvoorziene renovatiekosten komt te staan. Een vastgoedbeheerder kan groter leed voorkomen door tijdig onderhoudsadviezen te verstrekken. Bovendien staan ze ook nog eens in voor het commerciële beheer van panden. In aanvang is het niet eenvoudig om te bepalen wat de verhuurprijs van een pand zal worden. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze de eigenaar bijstaan met professioneel advies.

Commercieel beheer

Andere taken waar een beheerder van vastgoed weg mee kan zijn bijvoorbeeld het zoeken van huurders of het opstellen van een wettelijke overeenkomst. Dit zijn zeer tijdrovende taken die soms tot frustraties kunnen leiden bij investeerders in vastgoed. Het zoeken van goede huurders kan enige tijd duren. Ook de opmaak van een sluitend huurcontract en vooral de naleving ervan kunnen best wel wat tijd in beslag nemen. Al deze taken kunnen voor de verhuurder een enorme verlichting zijn. Anderzijds kosten deze diensten best wel wat geld en dit heeft invloed op jouw rendement op het vastgoed. Het is een persoonlijk afweging die moet gemaakt worden.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.