Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder

Beheer & onderhoud

Vastgoedbeheer is de logische next step in het proces van een vastgoedbelegging. Nu je de woning, de serviceflat of het appartement gekocht hebt, hoe zal je het pand gaan beheren? Klop je aan bij een rentmeester? En wat doet een syndicus nu precies? Is er een verschil met een vastgoedbeheerder? Allemaal vragen waar De Beleggersgids eenvoudige antwoorden op biedt.

Heb je één of meerdere vastgoed panden in de verhuur staan, dan weet je best dat er heel wat administratieve rompslomp bij komt kijken: het opvolgen van (achterstallige) betalingen, verschillende communicaties met de huurder, het contractbeheer (inclusief documentbeheer) en de indexering van alle contracten. Welke vastgoed eigenaar kent het niet? Toch bestaat er een éénvoudige oplossing.

Een syndicus vervult een sleutelrol in gebouwen met gemeenschappelijke delen. Mede-eigenaars stellen deze vertrouwenspersoon aan om een aantal belangrijke taken te vervullen. Maar soms loopt het niet zoals verwacht en moet er opzoek gegaan worden naar een nieuwe syndicus. Maar hoe kan je een syndicus ontslaan en vervangen?

Zodra je een gebouw hebt met meerdere eigenaars is hij daar: de syndicus. Maar wat is de precieze rol van een syndicus? En wat betekent een syndicus voor jou, de vastgoedbelegger?

Om jouw vermogen te laten groeien, kun je ervoor kiezen (een deel van) je vermogen in vastgoed te investeren. Je koopt een pand, je verhuurt dit pand aan een betrouwbare huurder en zo verdien je iedere maand een aantrekkelijk zakcentje. Ben jij van plan om in vastgoed te investeren en twijfel je om het vastgoedbeheer van jouw pand uit handen te geven aan een professionele partij? Lees dan in dit artikel wat de voordelen en nadelen zijn van professioneel vastgoedbeheer en je bepaalt gemakkelijker of je jouw vastgoed zelf wil beheren of hier liever iemand voor inhuurt.

Investeren in vastgoed doe je in stappen. Je zoekt een interessante locatie, analyseert het pand en de ligging, probeert de financiering rond te krijgen, berekent een rendement, maar dan begint het pas. Je hebt nu een pand, een pand dat onderhoud vereist. Huurders met vragen en jij als eigenaar wordt verwacht antwoorden te bieden. Ga je dit zelf doen of besteed je jouw vastgoedbeheer uit? Dit is wat allemaal komt kijken bij vastgoedbeheer.

Investeren in vastgoed en het pand daarna aanbieden op de huurmarkt is voor velen een ideale oplossingen om de spaarcentjes te laten renderen. Een grote financiële kennis van de markten is er niet voor nodig en de rendement doet het behoorlijk tot zeer goed. Toch zijn er enkele regels die je in acht moet nemen. Het vermijden van leegstand is er zo eentje. Daarom is het belangrijk om jouw pand zo goed mogelijk klaar te maken voor de verhuur. We geven je enkele tips mee.

Investeren in vastgoed zit momenteel in een stevige opwaartse trend. De verwaarloosbare rentevoeten op spaarboekjes én de zeer lage interestvoeten voor woningkredieten, leiden zeer veel geïnteresseerden naar de vastgoedinvesteringsmarkt. Mooi en stabiele rendementen zijn heel verleidelijk maar wat met de praktische kant van de zaak? Een oplossing kan zijn: een vastgoedbeheerder.

Wanneer je belegt in appartementen, parkeerplaatsen of garages, dan word je (in de meeste gevallen) ook deels eigenaar van het grotere gebouw dat je aankoopt herbergt. Je bent dan een mede-eigenaar en behoort tot een Vereniging van Mede-Eigenaars (VME) voor het gebouw. Voor de uitvoering van zijn taken zal deze vereniging een syndicus aanstellen. Maar wat doet nu zo'n syndicus?

Voor de particuliere belegger kan een serviceflat een goede investering zijn. Met de vergrijzing van de bevolking is de vraag naar serviceflats de afgelopen jaren gestegen en het zal nog wel een tijdje blijven stijgen. Het is belangrijk om bij de aankoop van een serviceflat te letten op de aangeboden diensten.

Opgelet, een woning mag je niet zomaar verhuren. De woninghuurwet en de Vlaamse Wooncode leggen verhuurders een hele reeks veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvoorwaarden op. Wat zijn de belangrijkste eisen?

Vastgoed kopen is één ding, daarna komt het erop aan je panden professioneel te beheren. Heb je er zelf weinig kaas van gegeten, weet dan dat je hiervoor beroep kunt doen op een rentmeester. Je kan bij hem terecht voor advies rond subsidies, hulp bij het afsluiten van huurcontracten, het innen van de huren,… Kortom, hij kan je heel wat werk en zorgen uit handen nemen.

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.095 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden