Sleutel-op-de-deur woningen: de ideale investering?

Steeds populairder bij vastgoedinvesteerders zijn de sleutel-op-de-deur beleggingen. Heel wat vastgoedliefhebbers hebben er een mening over: voor, tegen, negatief, positief. Vooral worden heel wat vragen gesteld. We goten de vragen in een checklist die we graag met jou delen.

Investeren in sleutel-op-de-deur woningen is niet voor iedereen weggelegd. Sommige beleggers hadden slechte ervaringen met sleutel-de-deur-woningen, voorzichtigheid blijft geboden. Wie wil investeren in dit type vastgoed is, hoe je het draait of keert, afhankelijk van een derde partij. Draagt een investering in sleutel-op-de-deur woningen vooralsnog jouw voorkeur weg, hou dan volgende tips indachtig.

1. Steek niet teveel tijd in doorgedreven analyses

We beginnen met deze tip omdat het advies te vaak over het hoofd wordt gezien door investeerders. Logischerwijs wil je jouw vastgoedinvestering van nabij opvolgen. Een analyses van de financiële prestaties is dan ook onontbeerlijk. Je wil er immers zeker van zijn dat de aanbieder van de sleutel-op-de-deur woning jou niks op de mouw spelde.

Analyses zijn goed en zijn nodig, maar ze mogen niet ten koste zijn van het goede beheer van jouw vastgoed.

2. Vraag een onafhankelijke schatting aan

Onderschat de sluwheid van een sleutel-op-de-deur verkoper niet. Om zeker te zijn van een correcte waardebepaling van het vastgoed vraag je best een onafhankelijke partij om de woning te schatten. Een aanbieder die niet akkoord gaat met een schatting, daar kan je best we eens nerveus om worden. Het laatste wat je immers wil, is teveel betalen voor jouw investering.

3. Doe de nodige research

Hoewel de bouwheer van de sleutel-op-de-deur waarschijnlijk wel al een deel onderzoek voor zijn rekening nam, is het goed om dezelfde analyse nog eens te maken. Is dit een goede buurt om dergelijke woning vlot van de hand te doen? Praat met andere investeerders, vastgoedmakelaars en bankiers met een sterke affiniteit met de buurt.

4. Sleutel-op-de-deur in binnen-of buitenland

Vastgoedinvesteringen in het buitenland spreken al enige tijd tot de verbeelding. Over de landsgrenzen staan verschillende types vastgoed goedkoper geprijsd. Net zo is het met sleutel-op-de-deur woningen. De vraag is maar of je wil investeren in sleutel-op-de-deur woningen die je amper kan zien.

Lees meer: 5 redenen om te investeren in buitenlands vastgoed 

5. Laat het huis inspecteren en vraag een certificaat

Een contract is wat een zwaar woord maar een verklaring waarbij de bouwheer stelt dat het huis in goede staat verkeerd, is een stok achter de deur voor de investeerder. Bedoeling is dat je als investeerder de verkoper niet zomaar carte blanche geeft. Wie kiest voor een investering in sleutel-op-de-deur woningen wil net zo weinig mogelijk gedoe. Op die manier verzeker je voor jezelf dat de aannemer al het mogelijke deed om het huis op te leveren aan de hoogste standaard.

6. Schakel een advocaat in

Logisch maar vaak vergeten. Een advocaat met kennis van zaken kan jou heel wat kopzorgen besparen. Contracten nalezen en op punt zetten is zo een van die taken.

7. Vraag referenties aan de bouwheer en aannemer

Voor je met een partij in zee gaat, doe een onderzoek naar de achtergrond van het bedrijf. Is dit een solvabele firma met een lange staat van dienst en tientallen referenties? Of is dit een jonge wispelturig startend bedrijf? Erg belangrijk voor wie op zoek gaat naar een langetermijnrelatie. Voorzichtigheid is geboden want de afhankelijkheid van die derde partij is bijzonder groot. Jouw investering valt of staat met de betrouwbaarheid van de partner.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.