Dit zijn dé redenen om te investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed niks voor jou? Fout! Velen zijn al bezig met het investeren in vastgoed zonder het goed te beseffen. De aankoop van een eigen woning is dé investering in vastgoed bij uitstek. Waarom koos je voor het kopen van een huis en niet de huur? Zo geven we jou 6 redenen om die lijn door te trekken en te blijven investeren in vastgoed met jouw spaargeld.

Spaarboekjes brengen niets meer op en door de inflatie schiet je er zelfs bij in. Om dit te vermijden ga je best op zoek naar alternatieven. Tenzij je het niet erg vindt dat jouw zuurverdiende spaarcentjes smelten als sneeuw voor de zon. Omdat een van de minst risicovolle producten vastgoed is, lijkt dit voor heel wat ex-spaarders een aanvaardbaar initiatief. En daar zijn enkele goede redenen voor.

1. Geen last van extreme schommelingen

Tijdens onzekere momenten kiezen heel wat beleggers, spaarders en investeerders voor goud. Doorgaans stijgt de prijs en ze hebben wat tastbaars in handen. Toch kent ook de goudprijs een turbulente periode. De vastgoedprijzen kennen die dalingen niet of in zeer beperkte mate. Hoewel men al jaren spreekt van een overwaardering van het vastgoed is in de praktijk in België daar amper wat van te merken.

2. Investeer in wat je begrijpt

Heel wat beleggers worden richting beurs geduwd. Allerlei moeilijke constructies worden opgezet en adviseurs raden producten aan die niemand begrijpt. Niet zo met vastgoed. Iedereen begrijpt vastgoed. Wie wil investeren in vastgoed moet enkele basisprincipes in acht nemen. Maar mits deze aandachtspunten kan iedereen investeren in vastgoed. Dat is heel wat anders voor financiële producten zoals trackers en warrants.

Lees meer14 fantastische tips voor wie wil investeren in vastgoed

3. Vastgoed brengt meer op dan jouw spaargeld

Spaargeld brengt niks meer op. Vastgoed genereert twee mogelijke winstvormen. Allereerst de winst op lange termijn door de stijgende waarde van het pand en ten tweede de huuropbrengsten. Door jouw pand aan te bieden op de verhuurmarkt, creëer je een maandelijks extra inkomen. Met een goede aanpak slaag je er in om de huurders jouw lening, als die er al is, af te betalen.

4. Klop de index

De index kloppen is een moeilijk en volgens sommigen zelfs onmogelijke opdracht. Wie investeert in vastgoed kan wel degelijk beter presteren dan de Bel20. Met een gemiddelde jaarlijkse return tot 8 procent per jaar op langere termijn en de stijgende vastgoedwaarderingen, leg je een stevig fundament voor een mooi kapitaal.

5. Sta in voor jouw eigen pensioen

Pensioenen zijn niet meer wat ze waren en zullen dat ook nooit meer worden. De overheid geeft niet voor niets een belastingvoordeel voor wie aan pensioensparen doet. Zelf instaan voor jouw pensioen is nodig. Daar kan een investering in vastgoed bij helpen. Voorbeeld: koop een pand op je 30ste. Verhuur het en laat de huurder jouw lening afbetaling. Eens je vijftiger bent, is je investering afbetaald maar blijven de huuropbrengsten doorlopen. Een extra aanvulling op jouw pensioen en een zekerheid op latere leeftijd. En dan hebben we het nog niet over de verkoop van het pand na x-aantal jaar.

Lees meerKan een vastgoedinvestering bijdragen tot mijn pensioen?

6. Je wordt niet belast op jouw huuropbrengsten

Let wel, huuropbrengsten worden belast maar niet op basis van de hoogte van de huuropbrengsten.

Lees meerExtra inkomen dankzij vastgoed? Zo kan het!

Verduidelijking? Je wordt belast op basis van het kadastraal inkomen en niet op basis van de effectieve huuropbrengsten. Ongeacht hoeveel huuropbrengsten je binnenrijft, dat maakt voor de fiscus niet uit. De norm is het geïndexeerde KI van jouw pand.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.