Jonge vastgoedinvesteerders kampen met obstakels

Jong zijn is niet altijd even gemakkelijk. Heel wat zaken zijn een stuk leuker: je bruist nog van de ambitie, energie en verbeelding maar er zijn ook wat tekortkomingen zoals een gebrek aan ervaring. Doorwinterde professionals durven je al eens met de nek aan te kijken. Nochtans ligt die tijd al even achter ons. Jong beginnen investeren in vastgoed lijkt zelfs een nieuwe trend!

Jongeren hebben heel wat te bieden, niet enkel voor hun eigen generatie. Ook oudere, ervaren investeerders kunnen wat opsteken. Tenslotte moeten we allemaal ergens beginnen. Waarom dan ook niet op jonge leeftijd starten met investeren in vastgoed? Jonge professionelen worden al te vaak sceptisch bekeken. Onervarenheid die leidt tot fouten. Ze weten vaak niet wat ze doen. Ze vertellen als de besten alsof ze het onder controle hebben. Maar heb je er eigenlijk wel wat aan?

Ja, absoluut!

Een evidentie om als jongeling te investeren in vastgoed is het allerminst. Zo zijn er nogal wat hordes die genomen moeten worden wil je succesvol aan deze nieuwe carrière beginnen. Misschien kunnen we de eerste vijf obstakels op jouw pad al helpen ontwijken.

1. De lege portefeuille

Laten we eerlijk zijn: voor wie net van de schoolbanken af is, zal financieel geen makkelijke periode kennen. Een gebrek aan kapitaal is een van de belangrijkste redenen om niet te investeren of te beleggen. Onheilspellender wordt het nog wanneer je zelfs een lening bent aangegaan. Of het nu om een autolening gaat of een lening om een duur postgraduaat te financieren, starten onder nul is nooit leuk. Toch hoef je daarom jouw investeringskansen niet af te schrijven.

Er zijn strategieën waarbij je geen bergen cash hoeft te hebben. Zo is er crowdfunding of private investeerders om er maar enkele te noemen. Even open kaart spelen: sowieso zal je een strijd moeten leveren maar een gebrek aan geld is géén reden om niet te durven beleggen of investeren.

2. Stel jezelf in vraag

Elk nieuw avontuur is intimiderend. We strijden allemaal elke dag met angst en twijfel. Maar dat is vooral het geval voor startende investeerders en bovenal van tel voor jonge investeerders. Maar laat je gevoelens geen rol van betekenis spelen. Iedereen start laag op de ladder. In plaats van die twijfel zich meester te laten maken over jezelf, probeer die om te zetten in positieve energie.

Een van de grootste vijanden van twijfel is kennis. Een mentor zoeken die jou kan stimuleren waardoor je instaat bent om bij te leren is een goede manier om te investeren in jezelf. Luister naar podcasts, lees boeken, verslind ze, doe wat het vraagt om bij te leren.

3. Anderen nemen je niet serieus

Als jong persoon bestaat de kans nu eenmaal dat anderen jou niet al te serieus nemen. Vaak zijn ze zelfs niet geïnteresseerd in wat je te vertellen hebt. Ze gaan ervan uit dat je geen ervaring hebt. Vertrouwen ontbreekt en dan durven mensen nogal uitgaan van veronderstellingen. Een oordeel werkt frustrerend. Overtuig hen daarom van het tegendeel. “Actions speak louder than words”. Hard en geduldig verder timmeren aan de weg. Een gezonde dosis vechtlust zal onontbeerlijk blijken te zijn.

4. Onrealistische verwachtingen

TV-programma”s, goeroe’s en andere snel-rijk-beloftes, gooien zand in de ogen. Als iets té goed lijkt, dan mag je er vaak van uit gaan, dat het dat ook is. Investeren in vastgoed is net zo. Shows, boeken en testimonials durven al eens hoge verwachtingen te wekken. Alsof je met een minimum aan inspanning een gigantisch rendement kan behalen en liefst van al nog in geen tijd. In een oogwenk rijk worden zonder enig risico mag je vergeten: zo eenvoudig is het. Probeer daarom je verwachtingen wat te temperen of laat je adviseren door iemand die ervaring heeft.

5. Je hebt geen idee met wat te beginnen

Soms kan een start nemen, de grootste horde zijn. Begin je gewoon met wat panden te bekijken? Of start je bij de huurders? De eerste stap in de vastgoedbeleggingswereld: start met de basis. Onderzoek het type vastgoed waarin je interesse hebt. Leer hoe het in z’n werk gaat. Vervoeg netwerkgroepen. Bekijk de wetgeving. Dompel jezelf onder in de wereld van het vastgoed. De rest volgt vanzelf. Stel de nodige vragen, neem je kansen en durf fouten te maken. Gewoon starten!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.