Investeren in vastgoed? Overweeg volgende 10 dingen

Investeren in vastgoed is lange tijd een zeer aantrekkelijke en winstgevende optie geweest voor investeerders. En wanneer we investeringstrends zien komen en gaan, blijft vastgoed sterk in de schoenen staan omdat mensen altijd een dak boven het hoofd nodig zullen hebben. Toch zijn er enkele inherente risico’s verbonden aan wie wil investeren in vastgoed.

Wie durft vooruit te kijken en de moeite neemt om de markt te leren kennen, kan die risico’s al tot een minimum beperken. Er zijn weinig tot geen redenen om niet te starten met een vastgoedinvestering. We geven je graag 10 tips mee voor wie de spring wil wagen.

1. Motivatie en gedoe

Verwacht geen leien dakje waarbij alles zichzelf uitwijst. Je hebt een pak motivatie nodig indien je hier vol voor wil gaan. Wie echter beschikt over voldoende motivatie en bereid is om te gaan met een hoop gedoe dat op je kan afkomen, dan is de weg naar succes al half afgelegd.

2. Leer het jargon

Vastgoedondernemers kunnen wel al eens mumbo-jumbo te spreken. Een allegaartje van vakjargon en moeilijke woorden. Verdiep je in dit bargoens en word een meester in je vak.
Zoek de termen ook op in ons woordenboek.

3. Verwacht niet om snel rijk te worden

Een vastgoedinvestering is hard werken. Je moet over heel wat capaciteiten beschikken: slim zijn, bereid zijn de handen uit de mouwen te steken en begrijpen wat de risico’s zijn.

Lees meerKan je nog rijk worden met vastgoed?

4. Beslis in een vroeg stadium

Eén van de hardere noten is het bepalen van het vastgoedtype waarin je jouw centen wil pompen. Vastgoed is een zeer ruime markt. Je kan huizen renoveren en doorverkopen maar ook inzetten op de verhuur. Kies zo snel mogelijk het pad van jouw keuze.

5. Leg een voorraad cash aan

Nu hoef je geen zak geld onder je matras te stoppen maar voorzie in elk geval in een buffer. Een vastgoedinvestering is niet onmiddellijk rendabel. In de tussentijd moet je er wel in slagen om financieel gezond te blijven.

Lees meerWelke kosten komen er kijken bij de aankoop van een huis?

6. Onderhandel een goede rentevoet

Op het moment van schrijven staan de lening bijzonder goedkoop. De kans dat dit eeuwig blijft duren is onbestaand. Zorg er dus voor dat je klaar bent voor de toekomst. Een goede rentevoet is cruciaal voor het rendement van jouw investering.

7. Maak een planning

Zorg er voor dat je elke investering start met een duidelijk plan. Een pand kopen omdat het je wel goed lijkt, vergroot de kans op een regelrechte ramp.

8. Wees achterdochtig

Niet iedereen heeft het goed met je voor. Los daarvan zijn er mensen die je wel verder willen helpen maar die niet over de nodige kennis beschikken. Iemand blind vertrouwen is nooit een goed idee. Dubbelcheck alles en voer zelf het onderzoek.

9. Ken de sector en de regio

Benjamin Franklin zei het al: Kennis is de investering met het grootste rendement. Wie wil investeren in het buitenland, gaat best op verkenning uit. Lokale markten kunnen anders werken. Ga er nooit van uit dat je iets kent.

10. Voorzie meerdere exit strategieën

Je moet je nooit wagen aan een vastgoedinvestering zonder een flauw benul te hebben wat je gaat doet mocht je niet slagen. Op die manier schilder je jezelf de hoek in.

Lees meerDe voor- en nadelen van elke verkoopvorm van jouw vastgoed op een rijtje

bron: medium.com

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.