Investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed komt altijd weer bovendrijven. Of je nu een spaarder bent die op zoek gaat naar een alternatief voor het spaarboekje, of een doorwinterde belegger die uitkijkt naar een interessante manier om jouw portefeuille te verbreden: steeds opnieuw kan beleggingsvastgoed een deel uitmaken van het financieel plan. Vastgoed kopen is echter geen evidentie. 

Onder deze categorie vind je tal van artikels terug over investeren in vastgoed. Alles over de verschillende vastgoedtypes, de financiering van vastgoed, eenvoudige tips en tricks of schoolvoorbeelden van geslaagde vastgoedbeleggingen. Samen met de voordelen van investeren in vastgoed geven we jou ook enkele aandachtspunten mee. Ontdek hier alle stukken van De Beleggersgids over beleggen in vastgoed:

De bouwgrond in Vlaanderen is op, een bericht uit 2015. In 2017 is er een heldere kijk op de bouwgrond in Vlaanderen en die is helemaal niet op. Wel is het zo dat heel wat Vlaamse bouwgrond ontzettend slecht gelegen is. Maar geen paniek er is nog genoeg goede bouwgrond beschikbaar. Wel moet er een mentaliteitswijziging komen om ze optimaal te benutten.

Zodra je een gebouw hebt met meerdere eigenaars is hij daar: de syndicus. Maar wat is de precieze rol van een syndicus? En wat betekent een syndicus voor jou, de vastgoedbelegger?

We merkten een stijgend aantal millennials (geboren na 1980) die investeren in vastgoed. Dit zal misschien wat verbazen. Waarom en hoe? Het stelt iedereen echter in staat om het spoor van de millennials te volgen. Nieuwe kansen dienen zich aan voor iedereen die zich op de vastgoedmarkt wil begeven.

Sparen voor een huis is zowat de grootste financiële doelen in velen hun leven. Een huis kost helaas heel wat meer dan de aankoopprijs. En dat is niet altijd voor iedereen duidelijk. Daarom koop je beter een huis dat bij jouw budget past. En dit is hoe je daarin kan slagen.

De meest recente bevraging door het CBRE bij retailers brengt enkele opvallende cijfers aan het licht. Cijfers die van belang kunnen zijn voor beleggers in winkelvastgoed. Is het altijd en overal interessant om te beleggen in winkelvastgoed? Nee! Maar zijn er interessante opportuniteiten op basis van keiharde cijfers? Absoluut!

De Belgische kust, 67 kilometer lang, is bijna integraal volgebouwd. Langs de wandeldijken prijken gebouwen van 9 tot soms zelfs tien verdiepingen hoog. Een dertig meter hoge muur van Knokke tot de Panne. Een vastgoedlint met een bijzonder hoge aantrekkingskracht bij zowel bewoners als beleggers.

De vastgoedmarkt verkeert in een hoerastemming. Bovendien biedt het voor beleggers een veilige uitwijkoptie nadat de rente op spaarboekjes naar nul werd herleid. Hier en daar fluisteren stemmen dat er in 2017 wel eens een correctie zou kunnen komen. Hoeveel schrik moeten vastgoedbeleggers krijgen?

Investeren in vastgoed wint nog steeds aan populariteit. De redenen zijn ondertussen al zeer duidelijk. De relatieve veiligheid, de vele mogelijkheden en het leuke rendement zijn er enkele van. Dat laatste is momenteel ook te danken aan zeer lage rentevoeten. Toch moet je op enkele zaken letten als je gaat investeren in vastgoed.

Uit een onderzoek van ERA Belgium blijkt dat woningen in Vlaanderen met 2,45 procent stegen. Ook de waarde van appartementen nam toe. Voorts deden ze ook onderzoek naar de gemiddelde kostprijs van een woning in de Vlaamse centrumsteden.

Terwijl kopers meestal aangetrokken worden door recent gebouwde woningen, is er ook een groep investeerders van oude huizen. Oude huizen trekken vooral de aandacht door charmante architecturale elementen en vormen zo een markt op zich. Met oude huizen bedoelen we huizen tussen 1920 en 1960. Maar is het wel interessant om in deze oude huizen te investeren?

2016 was voor investeerders en beleggers het jaar van de vastgoedinvestering. Uit de jongste Notarisbarometer blijkt dat nog nooit zoveel vastgoedtransacties werden gesloten als tijdens het afgelopen jaar.

Goed geboerd in 2016? Dan is het misschien tijd voor de stoutste investering ooit: een privé-eiland. Geen schrik, de keuze is zeer uitgebreid. Er bestaat zelfs een vastgoedsite met specifieke specialisatie privé-eilanden. We beperken de keuze voor jou en schotelen wat “betaalbare” opties voor.

Notarissen en makelaars kunnen een indrukwekkend taaltje bovenhalen. Jij als koper van een woning bent vast niet onderlegd in de materie en je raakt al vlug geïntimideerd. Je rolt van een compromis in de akte en voor je het weet stelde je enkele vragen niet. Om wat opheldering te bieden, geven we hier de 5 grootste misverstanden bij het kopen van een woning.

Door een woning te kopen en dit pand te verhuren, kun je veel geld verdienen. Een investering in vastgoed is een goede manier om je vermogen te laten groeien, maar hoe kun je dit het beste aanpakken? In dit artikel lees je welke zeven stappen je in ieder geval moet kopen bij huis kopen verhuren.

Investeren in vastgoed is de beste manier om écht rijk te worden - maar dan wel niet zomaar vastgoed. Een eigen huis kopen is alvast geen investering. Daar zijn tal van redenen voor. Onder andere de hoge hefboom maakt dat er wel betere opties zijn. Zo'n betere vastgoedoptie is de investering in cohousing. 

Beding van aanwas, zo’n typische term uit het notariaat. Jargon waarbij we ons op het eerste zicht weinig bij kunnen voorstellen. Maar bij de aankoop van een onroerend goed kan het zeer belangrijk zijn om het begrip ten volle te begrijpen. Daarom leggen we het even helder uit: wat is een beding van aanwas precies?

Eenvoudig uitgelegd is een vastgoedontwikkelaar is iemand die een pand koopt, het pand verbetert en/of uitbreidt en het pand vervolgens met winst verkoopt. Iedereen kan een vastgoedontwikkelaar worden. Weet je hoe je dit precies moet doen, dan kan ook jij een succesvolle vastgoedontwikkelaar worden.

De winst die je maakt met een vastgoedinvestering, is onder andere afhankelijk van de maandelijkse kosten van het betreffende pand. Voor je in een pand gaat investeren om hier geld mee te verdienen, is het verstandig om je in de maandelijkse kosten van deze investering te verdiepen.

De vraag die ontzettend veel mensen bezighoudt: kopen of niet? Veel mensen gaan snel over tot de koop van een huis. Is dit verstandig? Het blijkt dat er veel nadelen kleven aan het kopen van een huis. Tenzij je miljoenen op de bank hebt staan, heeft het geen zin om een huis te kopen.

Investeer je in commercieel vastgoed, dan koop je panden als winkels, kantoorpanden, restaurants en magazijnen om hier geld mee te verdienen. Je knapt het pand eventueel op, je verhuurt het pand in kwestie aan een bedrijf en je verdient hier een mooi zakcentje mee. Wil jij succesvol investeren in commercieel vastgoed? Dan kun je hier wel wat tips voor gebruiken.

Iedereen wil wel een extra zakcentje verdienen. Door in vastgoed te investeren, kun je jouw inkomen iedere maand een beetje laten stijgen. Investeer je op de juiste manier, dan kun je zelfs honderden euro’s per maand verdienen met jouw pand.

Een huis leeg laten staan is natuurlijk geen optie, maar wat dan wel? Verkopen of verhuren? Als je het verkoopt ben je er vanaf, maar als je het verhuurt blijf jij de eigenaar met alle verantwoordelijkheden van dien. We proberen ons licht te laten schijnen over een keuzen met voor- en nadelen. 

Onder invloed van de e-commerce boomt het logistiek vastgoed in België. Met bijna 1 miljoen vierkante meter logistiek vastgoed brengen commerciële bedrijven hun online bestelde goederen dichter bij de klant. En het einde is nog niet in zicht. Ook voor 2017 wordt vol enthousiasme uitgekeken naar meer logistiek vastgoed.

De aanpassing van het schenkingsrecht voor vastgoed werpt zijn vruchten af. In 2016 schonken Vlamingen al voor 2,3 miljard euro aan vastgoed weg. Notarissen voorspellen dat daar nog een pak kan bijkomen tijdens de traditionele eindejaars (lees: cadeau) periode.

Pagina 1 van 8

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 13.732 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

De interessantste artikels in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!