Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Hoe beursadviezen voor aandelen interpreteren?

De analisten van beurshuizen gebruiken allemaal verschillende koop- en verkoopsignalen. Voor de beginnende belegger en zelf voor gevorderde beleggers is niet altijd duidelijk wat er precies mee bedoeld wordt: outperform, over-weight, moderate sell. Om het wat te verduidelijken, zetten we de adviezen op een rijtje.

Een analistenrapport bestaat uit meerdere elementen:

  • een gedetailleerde beschrijving van het bedrijf en de industriëen waarin het actief is
  • een overzicht van de relevante financiële resultaten
  • een opinie van de analist waarom een bedrijf 
  • een target prijs voor het aandeel binnen een bepaalde periode
  • het uiteindelijke advies, vaak weergegeven in één enkel woord.

Lees meer: Wat is een beursadvies waard?

Op Investopedia vonden we een artikel met een helder overzicht van de meest gebruikte beursadviezen.

Beursadviezen

Buy / Strong Buy

Dit is het sterkste koopadvies dat door een beursanalist wordt gegeven. Vaak wordt dit advies enkel gegeven wanneer de analist over informatie beschikt dat het bedrijf op korte termijn met positieve resultaten (grotere omzetverwachting) of nieuws (expansie, nieuw product) naar buiten komt. Het aandeel is zeer koopwaardig

Outperform / Moderate Buy / Accumulate / Over-Weight / Add

Het outperform signaal is minder sterk dan een Buy of Strong Buy advies. Dit advies wordt meestal gegeven wanneer een bedrijf beter presteert dan zijn concurrenten of dan bedrijven die in dezelfde sector actief zijn. Met accumulate wil een beursanalist meegeven dat het ogenblik is aangebroken om bijkomend aandelen te verwerven.

Hold / Neutral

Een hold of neutral signaal wordt door een beursanalist gegeven als de prijs van het aandeel de reële waarde vertegenwoordigd, of maw het aandeel presteert volgens de marktverwachtingen. Er wordt niet meteen koerswijziging verwacht. Heeft u het aandeel in portefeuille dan kan u het best houden.

Lees meer: Hoe betrouwbaar zijn beurssignalen?

Underperform / Moderate Sell / Weak Hold / Under-Weight / Reduce

Met een dergelijk advies wordt weergegeven dat het aandeel minder goed presteert dan gelijkaardige bedrijven in de sector. Het wordt afgeraden om het aandeel te kopen. Indien u groot pakket aandelen heeft, kan u overwegen om een deel te verkopen.

Sell / Strong Sell

Bij een verkoop signaal is duidelijk welk advies voor de analist wordt gegeven. Dit advies is gebaseerd op onderzoek en informatie waarbij de beursanalist tot het besluit komt dat het aandeel overgewaardeerd is.  Meestal wordt dit advies enkel gegeven als er op korte termijn negatief nieuws kan verwacht worden, bvb. grote omzetverlaging in een productlijn of vertrek van spilfiguur uit het management.

Mocht je er nog niet genoeg van hebben, in de 'Guide to analyst recommendations' hebben we een gedetailleerd overzicht van de gebruikte aandelen signalen per beurshuis gevonden.

Winnie Vincken

Eigenaar van De Beleggersgids, Investoweb en Investor Guide

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.095 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden