Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
De Woonbonus in 2015: reden tot paniek?

De woonbonus werd door de nieuwe Vlaamse regering volledig herzien en hervormd. Daardoor werd het fiscale voordeel dat gekoppeld is aan het woonkrediet, sterk teruggeschroefd. Wat verandert er met de nieuwe woonbonus voor contracten afgesloten vanaf 1 januari 2015, en is de nieuwe woonbonus reden tot paniek?

 Met de woonbonus geniet je jaarlijks een belangrijk fiscaal voordeel op de afbetalingen van zowel de interesten als de kapitaalaflossingen op je hypothecaire lening. Enige voorwaarde om van deze woonbonus te kunnen genieten is dat het je enige eigen woning betreft, waar je dus ook zelf inwoont.

Stimulans voor woningbouw, maar…

Naast een aardig financieel voordeel, betekende de woonbonus ongetwijfeld ook een extra stimulans voor de woningbouw. Maar lang niet iedereen was even tevreden met deze nieuwe maatregel. Het financiële voordeel dat de woonbonus opleverde, was sterk afhankelijk van je gezinssituatie en van je belastbaar inkomen. Het voordeel was het laagst voor de laagste inkomens, en het hoogst voor de hoogste inkomens. Hoe meer je verdiende, hoe hoger je woonbonus. De woonbonus die door de overheid in het leven werd geroepen, schoot meteen zijn doel voorbij. Zij die de voordelen van de woonbonus het meest nodig hadden, deden er het minste voordeel mee.

Voorwaarden nieuwe woonbonus vanaf 2015

Daarnaast werd het al vlug duidelijk dat de woonbonus in zijn huidige vorm voor de overheid financieel onhoudbaar was geworden. Zeker wanneer je weet dat in 2012 bijna drie miljard euro aan intresten en kapitaalaflossingen werd betaald, bedrag dat de komende jaren alleen maar sterk zou toenemen.

Het was dus voor niemand een verrassing wanneer de nieuwe Vlaamse regering aankondigde de woonbonus grondig te herzien. Wie nu een hypothecaire lening heeft lopen voor de aankoop van een woning, of voor de verbouwing of renovatie van een bestaande woning, blijft genieten van de voordelen van de huidige financiële regeling. De huidige bedragen van de woonbonus zullen voortaan meer dan waarschijnlijk wel niet meer geïndexeerd worden. De belangrijkste wijzigingen zijn er voor contracten afgesloten vanaf 1 januari 2015.

Maximale aftrek daalt

Tot hiertoe kon, dankzij het systeem van de woonbonus, jaarlijks maximaal 3.040 euro per persoon fiscaal worden afgetrokken. Dat bedraag daalt vanaf 1 januari 2015 tot 2.280 euro per jaar. Na tien jaar bedraagt de jaarlijkse fiscale aftrek nog 1.520. Volgens de nieuwe regeling wordt ook het belastingregime aangepast. Dat kan voor alle lopende woonkredieten oplopen tot 50%. Voor alle nieuwe contracten die vanaf 1 januari 2015 worden afgesloten, wordt dit teruggeschroefd tot 40%.

Door dit alles bedraagt het maximale fiscale voordeel voor een koppel in 2015 nog 1950 euro in plaats van 3.250.

Reden tot paniek?

Toch is er met de nieuwe woonbonus van 2015 absoluut geen reden tot paniek. Naast de woonbonus zijn, er immers nog andere mogelijkheden om voordelig te bouwen of te renoveren. Er zijn immers nog tal van andere fiscale voordelen en premies beschikbaar. In de eerste plaats heel wat energiezuinige tegemoetkomingen, zoals de combipremie voor wie tegelijk zijn muren isoleert, en de ramen vervangt door hoogrendementsglas.

Winnie Vincken

Eigenaar van De Beleggersgids, Investoweb en Investor Guide

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.095 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden