Investeren in bordeauxwijnen en daarna de vruchten plukken

“Le nouveau Bordeaux est arrivé”, of toch bijna. In de week van 4 april trekken heel wat handelaren en geïnteresseerden naar de streek rond de Gironde om de nieuwe jaargang van de wijn te savoureren. De proeverijen ‘En primeur’ zijn niet enkel voor de bourgondiërs onder ons razendinteressant maar ook beleggers in wijn kijken reikhalzend uit naar deze week. Al wie wil investeren in bordeauxwijnen weet waar ze heen moeten begin april.

Precies of de weergoden vijfjarige cycli kennen. Net als 2005 en 2010 ziet het er naar uit dat ook 2015 een legendarisch jaar zal geweest zijn voor de Bordeaux wijnen. De verwachtingen zijn alleszins hooggespannen bij zowel de wijnboeren als de handelaren. Traditiegetrouw zakken weer heel wat vinologen naar Bordeaux af om tijdens de ‘En primeur’-week te slurpen, te degusteren, te gorgelen,…

Een warme en zonnige lente maar daarna een lange zomer, gevolg door een regenachtige augustusmaand en zonrijke herfst maakten van 2015 klimatologisch een absoluut topjaar. Wijnboeren hopen dat dit zich zal vertalen in enkele topcuvées. Maar waar er hoge verwachtingen zijn, zijn er vaak ook hoge prijzen. De wijnhandelaren vrezen dan ook dat de wijnhuizen zeer goed beseffen dat ze goud in handen hebben.

Investeren in bordeauxwijnen kent een aparte dynamiek

Hoewel de proeverijen nog moeten starten, is het gemarchandeer al begonnen. Château’s laten de topwijnen nog wat rijpen op vaten in de kelders. De wijnhandelaren kunnen wel al intekenen op die wijnen. Iets waar ze graag op ingaan, want blijkt het een absoluut topjaar te zijn, dan doen ze een uitstekende zaak. Ook voor de wijnboeren is dit een interessante manier van werken. Zo kunnen ze vele hectoliters laten voorfinancieren. Wat niet onbelangrijk is voor een bedrijf dat financieel gezond wil blijven.

De samenwerking tussen handelaren en producten lijkt dan wel een gelukzalige symbiose te zijn, de interesses zijn vaak tegenovergesteld. De ene probeert een zo hoog mogelijke prijs te bedingen voor zijn product terwijl de andere liefst zo weinig mogelijk betaalt. Beiden proberen de gespecialiseerde pers op hun hand te krijgen om de prijs wat te sturen. De hooggespannen verwachtingen zullen ongetwijfeld ook een rol spelen in dit spel. In het verleden pakte het al eens verkeerd uit voor beide partijen. Toen daalde de prijs na de primeurweek drastisch. De meningen van Robert Parker, Jancis Robinson en Sjoerd de Groot zullen weer een grote impact hebben. Wedden dat al wie wil investeren in bordeauxwijnen dit met argusogen zal volgen?

Wie uitkijkt naar een interessante investering, kan maar beter inzetten op de allergrootste etiketten. Bij de kleinere namen zou de meerwaarde wel eens heel teleurstellend kunnen uitpakken. Bovendien moet je bereid zijn om geduld uit te oefenen. Een termijn van 8 tot 10 jaar om een leuke winst op te strijken, is geen uitzondering.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.