Tips voor beleggen in wijn in recente tijden

Al vele jaren – nog voor de globalisering van de wijnmarkt halfweg de jaren 90 – kochten sluwe kopers meer wijn dan ze zelf konden drinken, zodat ze met de rendementen van hun overschotten hun nieuwe aankopen zouden kunnen financieren. Beleggen in wijn is geen nieuw fenomeen, hier zijn alvast enkele tips.

Cijfers van de markt

De huidige markt wordt gekenmerkt door een wereldwijde vraag en consumptie van ’s werelds allerbeste wijnen en daardoor ontstaat de kans dat u door een zorgvuldig opgebouwde wijnportfolio, een mooie financiële return kunt realiseren.

Het is niet eenvoudig om correcte cijfers te vinden over de evolutie van de wijnprijzen in de afgelopen jaren, maar we kunnen aannemen dat in de afgelopen 25 jaar, de absolute topwijnen gemiddeld per jaar zo’n 10% in waarde toenamen.

Bijvoorbeeld: wie in 1989 – een absoluut topjaar voor de Bordeauxregio – een fles Chateau Cheval Blanc, Saint Emilion, Grand Cru Classé kocht en daar toen rond de 25 EUR per fles voor betaalde, mag nu zo’n 400 EUR per fles neertellen. Een waardevermeerdering van meer dan het 15-voudige aankoopbedrag.

Prijsevolutie van de wijnen

De allerbeste wijnen van Bordeaux, Bourgogne en enkele iconische wijnen uit andere regio’s in Frankrijk hebben de afgelopen 20 jaar bewezen goede investeringen te zijn. Deze markt nam in de jaren 2005 tot 2007 een enorme sprong vooruit. De bankencrisis en de daarop volgende economische malaise bewees temeer dat ook wijnen niet immuun zijn voor een economische malaise. In oktober 2008 en opnieuw in 2011 kregen de prijzen voor het vloeiende goud uit Frankrijk opnieuw rake klappen.

Sedert eind 2012 zien we een stabilisering van de markt. In 2013 groeiden de prijzen nagenoeg niet, zelfs niet de absolute topwijnen uit de Bordeaux. De populariteit van de Bordeauxwijnen blijft hoog en als u wil beleggen in wijnen mag uw belangrijkste focus zeker op deze regio blijven liggen.  Niettemin nemen andere regio’s en landen stilaan in belang toe.  De allerbeste wijnen uit de Bourgogne, Rhone, Champagne, Italië en de nieuwe wereld zijn vandaag ook het overwegen waard.

Lees meer: Hoe kan je in wijn beleggen?

In 2014 zagen we een verdere versterking van het vertrouwen in deze beleggingsvorm. De prijzen evolueerden dan ook gunstig.

In welke wijn?

Wil u vooral op de lange termijn mooie rendementen – waarbij u voldoende tijd kunt nemen om een eventuele economisch moeilijke periode te overbruggen – dan moet u beleggen in jonge jaargangen van tophuizen. Koop niet 1 fles, maar koop een kistje. Of een kistje magnums. Dat bewaart makkelijker en zorgt voor een grotere verkoopbaarheid. Een verzamelaar zal immers makkelijker bieden op een volledige serie dan op 1 fles.

Aanbevelenswaardig tot slot zijn de zogenaamde Late Bottled Vintage of LBV-portwijnen. Deze zeldzame stukken uit Portugal vormen een steeds groter wordende markt. Immers: portwijn is qua verkochte volumes veel kleiner dan sommige topwijnen en is veel minder gevoelig voor bewaringsproblemen dan de klassieke rode of witte wijnen. Een bijzonder huis in Porto, met tal van prachtstukken in de kelder, is Ramos Pinto

De mechanismen achter beleggen in wijn, zijn eigenlijk redelijk eenvoudig: topwijnen zijn een tastbare beleggingsvorm. Het is een luxeproduct dat door veel mensen gegeerd en geapprecieerd wordt. Het is veel bruikbaarder dan goud en je kunt er makkelijke van genieten dan pakweg kunstwerken. Wijn is en blijft een groeimarkt.

Een voorlopige conclusie

Bij uw aankoop kiest u dus best voor een wijn met een relatief beperkt aanbod. Schaarste in een druk bevraagde markt is en blijft de belangrijkste drijfveer voor prijsstijgingen. Ook bij wijnen.

Maya Strobbe

Maya Strobbe is zaakvoerder van wijnhandel Winetime uit Nieuwpoort. Voor debeleggersgids.be informeert zij over nieuwe en oude wijnen die als een interessante belegging kunnen beschouwd worden.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.