Bordeauxwijnen om te investeren

In april 2016 kwamen wijnrecensenten en andere invloedrijke namen uit de wereld van de bordeauxwijnen weer samen om de nieuwe lichting druivensappen te taxeren. Met grote honger werd uitgekeken naar wijnjaar 2015 voor heel wat verlekkerde journalisten was hij nu al beter dan enig voorgaand jaar. En voor de beleggers in wijn was het uitkijken naar de futures die werden uitgegeven.

Elk jaar komen in een Frans wijnkasteel heel wat gegadigden bordeauxwijnen proeven, slurpen en uitspuwen. Met de afgelopen vier jaar een streng verdict tot gevolg. De wijnen waren geen toppers en zouden dan ook geen hoge ogen scoren. Doorheen vorige jaar was al snel duidelijk dat 2015 wel een wow-effect op de tongen zou toveren. Het klimaat bezorgde vorig jaar de wijn een uitstekende startpositie. We herinneren ons allemaal de warme lente gevolgd door een zeer droog en warm juni- en julimaand. Augustus bracht net op tijd heel wat regen om einde augustus en september af te sluiten wat zonnige dagen en koele nachten. Heel wat domeinen stonden toen al te juichen.

Albert Frère doet opnieuw gouden zaken

Ook zo voor een prestigieus huis als Chateau Cheval Blanc, eigendom van de Belgische magnaat Albert Frère. Voor het eerst sinds 1988 is de oogst er zo goed geweest dat ze zelfs geen minderwaardige druiven hebben. De druiven van mindere kwaliteit worden doorgaans gebruik om de goedkopere wijn Le Petit Cheval te produceren. Maar dus niet in 2015. Voor Albert Frère staan de sterren dus goed.

De start van een nieuw wijnjaar heeft uiteraard ook een commerciële functie. De regio rond Bordeaux kreeg de jongste jaren de marketing stevig in de vingers. Minder platcommercieel dan de Beaujolais maar de progressie is duidelijk voelbaar. En primeur, zoals de lancering dan heet, werkt op een heel aparte manier. Op dat moment verkoopt het kasteel kleine of grote porties van hun wijn in vaten als futures aan onderhandelaars. Op hun beurt verkopen ze deze hoeveelheden wijn aan groothandelaars die ze dan weer doorverkopen aan consumenten. De gebottelde flessen zullen pas binnen 2 jaar geleverd worden. De wijn van het wijnjaar 2015 vind je pas tegen 2018 in de winkels.

Waar zijn de Chinezen heen?

In 2009 was de bordeauxwijn zo gehypet dat het computersysteem van een wijnonderhandelaar het begaf. Voor 2015 zien we ook een stormloop maar niet in de grootorde van het topjaar 2009. En het verschil zou wel eens in China kunnen zitten. Zes jaar geleden waren ze alomtegenwoordig en nu kan je er amper eentje ontdekken op de wijnmarkten. Na jaren van minuscule rendementen en verdampende marges bleven heel wat onderhandelaars, groothandelaars en consumenten weg van de bordeauxwijnen. Momenteel vind je in de winkels de wijnen uit 2013 terug aan dezelfde prijs zoals de futures. Van kasteel tot bij de consument was er voor dit zwakke wijnjaar nagenoeg geen marge.

Of het voor beleggers een interessant wijnjaar zal worden, hangt af van enkele economische situaties. De sterkte van de dollar kan van invloed zijn. Maar ook de Britten kunnen wel eens een hand hebben in de verkoop van de Bordeaux. Traditioneel kopen de inwoners van het Verenigd Koninkrijk zeer graag en zeer voor bordeauxwijnen, maar een nakende Brexit en de verhouding pound euro, kan wel eens roet in het eten gooien. De wijn is lekker, nu maar hopen dat er geen bittere afdronk volgt.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.