Hoe in wijn beleggen?

Beleggen in wijn wordt vaak geassocieerd met het aanleggen van een eigen wijnkelder. Echter er zijn nog andere manieren om in wijn te beleggen. We zetten ze voor je op een rijtje.

De eigen wijnkelder

De pure liefhebber van wijn legt graag een eigen wijnkelder of wijnkast aan. Een grote investering hoeft dit ook niet per se te zijn.

Drink je graag zelf een glaasje, koop dan wijnen die je zelf graag drinkt. Is het de bedoeling om de wijn later enkel door te verkopen, selecteer dan enkel de topwijnen.

Voor elke bewaarplaats van wijnen geldt wel de volgende regel: hoe langer je de wijn wil bewaren, hoe beter de omstandigheden moeten zijn. Een vochtige kelder vrij van trillingen met een constante temperatuur van zo’n 10° tot 12° is ideaal.

Tegenwoordig kan je wijn op heel wat plaatsen kopen: de supermarkt, de wijnhandelaar, de wijnmaker, enz. Voor deskundig advies en een selectie van verfijndere wijnen ga je best bij een wijnhandelaar langs. Wil je rechtstreeks aan de bron kopen dan kan je ook met de wagen naar je favoriete wijnstreek rijden en langsgaan bij de wijnboer.

Via een wijnhandelaar

Een wijnhandelaar kan jou adviseren bij wijnkeuze waarin je wilt investeren. De selectie van wijnhandelaar is daarom uitermate belangrijk. Kies steeds voor een gevestigde waarde met een goede reputatie. De reden hiervan is dat de handel in wijnen een niet gereguleerde markt is, wat het moeilijker maakt om kwaliteitswijn van mindere kwaliteit te onderscheiden.

Wijnhandelaars rekenen geen directe kost aan voor de aankoop van wijn. Zij nemen een marge op de verkochte wijnen aan beleggers, vaak zo’n 15 à 20 percent. Bij verkoop van je eigen wijn aan de wijnhandelaar, worden de flessen op waarde geschat en wordt je de waarde uitbetaald.

Lees meer: Tips voor beleggen in wijn in recente tijden

Beleggen in wijn via professionele fondsen

Door te beleggen in een wijnfonds wordt de selectie van de wijn aan specialisten overgelaten. De asset managers volgen een strikt proces  om een selectie van chateaux wijnen en wijnoogsten samen te stellen en aan te kopen. De wijnen worden daarna getransporteerd en bewaard in aangepaste stockage plaatsen, waar de authenticiteit en oorsprong van wijnen regelmatig worden gecontroleerd. 

Lees meer: Hoe bepaalt men de waarde van ‘oude’ wijn?

Het wijnfonds is de uiteindelijke eigenaar van de wijnen. Als investeerder koop je een financieel product, nl. een fonds. Wijnfondsen zijn in principe de éénvoudigste manier om te beleggen in een gediversifieerde selectie van topwijnen. Portfolio’s van wijnen worden onafhankelijk gewaardeerd door Liv-ex, een wijn aandelenmarkt.

Koop je eigen wijngaard

Voor de echt passionele investeerder voor wijn (met een gespijsde rekening) bestaat er ook nog de mogelijkheid om een volledige wijngaard met aanhorig chateaux te kopen. Hiermee wordt het volledige productproces in handen genomen, zodat je absoluut zeker bent van de geleverde kwaliteit. Dergelijke investering is niet voor iedereen weggelegd. Een uitstekende kennis van grond, druiven, wijn en ondernemen is een must, naast een jarenlange inspanning om tot de gewenste resultaten te komen. Lukt het uiteindelijk om de wijn van je dromen te produceren, dan heb je een ongelofelijke voldoening: kwaliteitswijn onder je eigen naam!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.