Kies de goede wijnjaren als erin wilt investeren

Je kan je geld in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen steken, maar je kunt er ook voor kiezen in alternatieve beleggingsproducten te investeren. Een populaire alternatieve belegging, is wijn. Investeer je in de juiste wijn, dan kun je hier op de lange termijn veel geld mee verdienen. Welke zijn de goede wijnjaren?

De juiste wijn kopen: let op het oogstjaar

Hoeveel een fles wijn precies waard is, is afhankelijk van heel wat factoren. Veel mensen denken dat een oude wijn standaard veel waard is, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Wel heeft het oogstjaar van een fles wijn op een andere manier invloed op de wijn. Komt wijn namelijk uit een topjaar, dan is de betreffende wijn direct al meer waard. De voornaamste factoren die een rol spelen zijn: de grond, de druif, de zon en het proces om wijn te maken (vinificatie).

Goede wijnjaren voor bordeauxwijnen

Wil je in bordeauxwijn investeren? Dan moet je weten wat de echte topjaren voor deze wijnsoort zijn. Het gaat bvb. om de jaren 1989, 1990, 2000, 2005, 2010 en 2015. Bordeauxwijnen uit andere jaren kunnen veel waard zijn, maar de wijnen uit deze topjaren zijn standaard net iets meer waard.

Lees meerWil je investeren in bordeauxwijnen? Zet je schrap!

Goede wijnjaren voor bourgognewijnen

Ben je van plan in bourgognewijn te investeren, dan moet je weten wat de topjaren voor deze wijnsoort zijn. De beste oogstjaren voor bourgognewijn, zijn de jaren 19902005 en 2015. Wijn uit andere jaren kan veel waard zijn, maar alle wijnkenners weten dat 1990 en 2005 de beste jaren waren. Voor flessen wijn die uit deze oogstjaren komen, wordt dan ook meer betaald.

Goede wijnjaren voor Spaanse wijnen

Voor Spaanse wijnen gelden er weer andere topjaren. Deze wijnen zijn namelijk het meest waard als ze uit de jaren 1994, 2001 of 2004 komen. Het is niet gemakkelijk om Spaanse wijn uit 1994, 2001 of 2004 te vinden, maar het is zeker de moeite waard. Deze wijnen zijn namelijk veel waard, als ze goed bewaard zijn gebleven.

Extra tip: bewaar je kostbare wijn op de juiste manier

Wijn uit een goed wijnjaar is alleen veel waard als de fles goed bewaard is. Koop je een oude fles wijn van een betrouwbare handelaar, dan mag je er vanuit gaan dat deze fles op de juiste manier bewaard is. Om de waarde van de wijn te behouden of zelfs te laten stijgen, is het belangrijk dat ook jij de fles op de juiste manier bewaart.

Lees meerHoe kan je in wijn beleggen?

Je kunt oude wijn het beste bewaren in een wijnkelder. De temperatuur in deze kelder is idealiter altijd hetzelfde, namelijk rond de 14 graden Celsius. Ook moet de vochtigheid in de wijnkelder kloppen. In een goede wijnkelder is het vrij vochtig, hier wordt een stabiele vochtigheidsgraad van ongeveer 70 procent aangehouden. Nu is het vrij lastig om deze vochtigheidsgraad zelf continu na te streven, maar je kunt wel proberen de ruimte rond de 70 procent vochtigheid te houden. Hang een vochtigheidsmeter op in de ruimte en je kunt gemakkelijk checken wat de vochtigheidsgraad is. Is het te droog of juist te nat in de wijnkelder, dan kan je hier direct iets aan doen. Zo bescherm je jouw oude wijn en haal je uiteindelijk meer uit jouw investering.

Lees meerHoe wordt de waarde van ‘oude’ wijn bepaald?

Tot slot is het belangrijk wijn liggend te bewaren. Wijn die liggend bewaard wordt, blijft namelijk langer goed. Leg jouw oude wijnflessen daarom in een wijnrek, zodat je alle flessen liggend in de kelder kunt bewaren. Door een groot wijnrek aan te schaffen, heb je meer dan voldoende ruimte om al jouw wijnen te bewaren. Zorg wel voor een stevig wijnrek, want je wil natuurlijk niet dat de boel instort en al jouw kostbare wijnflessen kapot vallen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.