Investeerders in wijn kunnen nu online terecht

Franse wijnmakers zijn op zoek naar investeerders. Vanaf 1000 euro word je aandeelhouder van een wijnproducent die wil starten, uitbreiden of renoveren. Op een apart crowdfundingplatform winefunding.com kan je terecht om de wijnboeren financieel te steunen. Een beslissing die je dronken van geluk kan maken.

Ondernemer Maxime Debure, gelokaliseerd in Bordeaux, zegt dat wijnbouwers in deze wereldbefaamde regio, en andere zoals deze, dringend op zoek zijn naar investeringskapitaal. Omdat de nood hoog begint te worden openen ze de deuren voor kleinere investeerders (en kleinere bedragen). De 38-jarige oenoloog gaf zijn job als manager van twee Franse wijnkastelen op om deze crowdfundingsite in het leven te roepen.

Met duizend euro koop je normaal gezien enkele kisten van een goed wijndomein in de regio van Bordeaux. Absoluut te weinig om een zitje in de raad van aandeelhouders te bemachtigen. Debures website focust zich doelgericht op de kleinere producenten. De grootste campagne is momenteel een van 1 miljoen euro met als doel om 17 hectare te renoveren in de Lussac-Saint-Emilion.

“Kleine en middelgrote wijnproducten hebben te weinig middelen in een sector die grote investeringen vraagt”, aldus Debure. “Wijn heeft kapitaal nodig om de faciliteiten modern te houden. Crowdfunding kan daarbij helpen. Bovendien zorgt het voor een goede band tussen wijnliefhebbers en wijnboeren”.

Investeren in wijn wordt eenvoudiger dankzij dit platform

In mei 2016 opende het platform de deuren. Het doel van de initiatiefnemer is om ook projecten uit Italië en Zuid-Afrika een kans te geven. Hoewel het platform toegespitst is op investeerders, laat het ook toe om consumenten wijnbouwers geld te lenen. Het ontleende bedrag kan later terugbetaald worden in de vorm van enkele flessen. Frankrijk is momenteel de tweede grootste wijnproducent ter wereld. Vorig jaar stak Italië Frankrijk net naar de kroon. Daarna volgen Spanje, de Verenigde Staten en Argentinië.

“We willen vooral investeerders aantrekken die wijn begrijpen”, zegt Patrick Ribouton, hoofd van het renovatieproject van Chateau La Tour de Segur. “We hebben nood aan kapitaal en dit is een manier om ons budget rond te krijgen”. Riboutons project werd, net zoals elk ander project op winefunding.com, voorgelegd aan een comité met experts. Zij zullen ook de wijn onderwerpen aan enkele tests voor het investeringskapitaal effectief wijn wordt.

Investeerders in wijn vind je in alle maten en gewichten. Zowel luxebedrijven als Louis Vuitton (holding LVMH) als verzekeraar AXA bezitten een Frans wijndomein. Maar ook Hollywoodsterren als Brad Pitt en Angelina Jolie staken hun centen in een wijngaard. Enkele jaren geleden sloot ook Jack Ma, de multimiljardair en oprichter van Alibaba, zich aan bij het rijtje wijninvesteerders.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.