Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Breekt in beleggersland het gouden W-tijdperk aan: wiet, whisky, wijn en windmolens?

Vastgoed, obligaties, aandelen, fondsen en grondstoffen zijn de traditionele jachtterreinen van beleggers. Steeds vaker kunnen ze echter ook hun pijlen richten op tal van andere zaken die een stevig rendement kunnen opbrengen. Denk maar aan oldtimers en postzegels. Misschien is op het alternatieve beleggingsvlak wel het gouden W-tijdperk aangebroken: dat van wiet, whisky, wijn en windmolen.

Wiet

Door de legalisering van cannabis in een flink aantal staten van de VS en Canada is het stilaan een gegeerd beleggingsproduct. Dat Lance Armstrong recent nog zijn “klokkenluider” Floyd Landis probeerde in een negatief daglicht te stellen door te verklaren dat het “veelzeggend is dat die nu in de wietsector actief is”, verandert daar niets aan. Want er is niets mis meer met wiet en er zijn al een aantal beursgenoteerde cannabisbedrijven actief.  De wietprijs blijf, ondanks de legalisering, tot nu toe ook stijgen.   

Whisky

Schotse whisky is voor beleggers al een aantal jaar een goed alternatief voor financiële beleggingen. De wereldijde status van dit nobele graanvocht, de hoge kwaliteit én het feit dat er geen klimaatkamers voor nodig zijn, maken er een interessant product van. Volgens het bedrijf Scotch Whisky International dat ook aan de wie stond van World Whisky Index stijgen de prijzen van flessen met kwaliteitswhisky gemiddeld elk jaar met 6,6% en is het door slim handelen mogelijk een nettorendement te halen van meer dan 15%.

Distilleerders als Ardbeg, Laphroaig en Springbank brengen flessen op de markt die door beleggers zeer gegeerd worden. Maar het voordeel is ook dat zelfs mensen die het product als belegging kopen, toch regelmatig een fles openen, zodat het product schaars blijft en de prijzen hoog.

Lees meer: Lekkerder dan goud: beleggen in Schotse whisky's

Wijn

Wijn is al langer dan vandaag een interessante belegging voor wie erin slaagt absolute topwijnen, zoals bordeaux en bourgogne uit gerenommeerde oogstjaren, op de kop te tikken. De Liv-ex Fine Wine 100-index volgt de prijzen van topwijnen en noteerde tussen 2005 en 2011 een prijsstijging van 237 procent. Als je bijvoorbeeld topwijnen uit het goede oogstjaar 2015 in je bezit kan krijgen, dan kan je daar over enkele jaren een formidabele prijs voor krijgen, vooral vanwege Russische en Arabische kopers die de wereldveilingen afstruinen om dure flessen te kunnen kopen. In tegenstelling tot whisky, waarvan de kwaliteit omzeggens niet verandert, is het bij wijn echter uitkijken dat je de flessen niet te lang houdt. Op een gegeven moment moeten ze echt geopend worden, want anders verliezen ze hun waarde. Er is met andere woorden een grotere productkennis nodig dan bij beleggingen in whisky.

Lees meer: Wat zijn de goede wijnjaren als je wilt beleggen in wijn?

Windmolens

Terwijl de zoektocht naar rendement voor beleggers in traditonele beleggingsproducten de jongste jaren leek op het vinden van een speld in een hooiberg, konden beleggers die investeerden in windmolenparken een rendement opstrijken van 6 tot 9%. De veranderingen op de energiemarkt, zorgen ervoor dat een belegging in windmolens, via crowdfunding of via het kopen van een aandeel in een windmolenpark mooie toekomstperspectieven biedt.

Lees meer: Waarom investeren in windenergie niet overwaait

Geert Degrande

Geert Degrande is al 37 jaar actief als freelancejournalist, copywriter, blogger, vertaler en ghostwriter. Economie en finance en HR zijn zijn belangrijkste specialisatiedomeinen. Hij heeft als eindredacteur van Test-Aankoop Invest, als redacteur van CFO Magazine en FD Magazine en als redacteur van Logic-Immo ook ruime ervaring in de financiële- en de vastgoedwereld.

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.095 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden