Investeren in windenergie is blijvend

Is een windmolen een maatschappelijk verantwoorde en winstgevende investering? Of een Don Quichote-waardig luchtkasteel waar je als investeerder beter ver vandaan kan blijven? Wij zochten voor je uit hoe interessant investeren in windenergie kan zijn!

Windenergie: de basis

Windenergie wordt opgewerkt door middel van een windmolen. Deze molen zet de kinetische energie van de wind om in mechanische energie. In het verleden werd deze mechanische energie gebruikt om bijvoorbeeld graan te malen of water op te pompen. Maar tegenwoordig drijven deze molens vaak een generator aan die de mechanische energie omzet in elektriciteit.

Hoe kan je het best investeren in windenergie?

Om via wind van energie op te wekken bestaan er in twee varianten. De molens voor commercieel gebruik en de molens voor persoonlijk gebruik. Wanneer je wilt beleggen in aandelen die een link hebben met deze vorm van duurzame energie kan je bijvoorbeeld kijken naar ondernemingen die de molens bouwen, verkopen en onderhouden. Ook zijn er verschillende beursgenoteerde uitbaters van windparken die de opgewerkte energie doorverkopen aan energieleveranciers. Daarnaast zijn er verschillende fondsen die zich specialiseren in wind, zon of andere vormen van duurzaam beleggen.

Lees meer: Duurzaamheid is steeds belangrijker criterium voor beleggers

Aangezien de plaats waar energie uit wind wordt opgewekt over het algemeen niet de plaats is waar die energie ook wordt gebruikt, is er ook een grote markt voor ondernemingen die het transport van die energie faciliteren. Een investering in een dergelijke onderneming is een indirecte investering in de groei van wind en andere alternatieve energievormen.

Wat zijn de voordelen van investeren in windmolens?

Steeds meer landen hebben op nationaal niveau minimale percentages van de totale energieproductie die uit duurzame bronnen moet komen. Dit betekend dat er een minimale vraag naar deze energie is en er dus ook een gegarandeerde markt voor bestaat. Dankzij voortdurende technologische vooruitgang zijn er steeds meer plaatsen waar energie opgewekt door middel van de wind zelfs zonder overheidssubsidies winstgevend is. Veel opkomende economieën in Azië en Zuid-Amerika beginnen nu pas met overheidsstimulatie van duurzame energiebronnen. Het groeipotentieel van windenergie in deze markten is enorm.

Lees meer: Chinese windenergiebedrijven strijken gigantische winsten op

Wat zijn de nadelen van duurzaam beleggen in wind?

Het rendement van het investeren in windenergie is veelal sterk afhankelijk van overheidssubsidies. Wanneer dergelijke subsidies onder druk komen te staan, heeft dat een direct negatief effect op het rendement uit je investering.

De energie die kan worden opgewekt door de wind is afhankelijk van de grillen van moeder natuur. Hoewel de locatie van een windpark de opbrengst van het park voor een groot deel bepaald, kan de grilligheid van het weer alsnog roet in het eten gooien en de productie lange tijd verminderen.

Onder andere dankzij de invloed van schommelende olieprijzen, de opkomst van goedkoop gas en de ontwikkelingen in alle vormen van duurzame energiewinning is de markt waarin wind opereert extreem grillig. De prijs van aandelen in duurzame energie schommelen historisch gezien dan ook veel meer dan de aandelen in andere sectoren.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.