10 vragen van investeerders

Op het moment dat je ervoor kiest om je te verdiepen in de wereld van investeren, komen er al snel een aantal vragen naar boven. Het kan handig zijn om hier de tijd voor te nemen, zodat je alles goed in je kan opnemen. Voor je het weet, ga je aan de slag en ben je een echte investeerder geworden.

1. Waarom besluiten bedrijven om hun aandelen te splitsen?

Het splitsen van aandelen kan interessant zijn, omdat de prijs per aandeel zakt. Beginnende investeerders houden van aandelensplitsingen, omdat ze dan ineens meer aandelen bezitten.

2. Kan je opties gebruiken om je rendement omhoog te brengen?

Opties zijn contracten die de eigenaar de mogelijkheid kan geven om aandelen op een bepaalde datum in de toekomst te verkopen of kopen. Ze kunnen worden gebruikt om met weinig inleg, toch een grote winst te maken. Opties kunnen bij het juiste gebruik, zonder veel risico je portefeuille aanvullen.

Winst maken met weinig risico kan door middel van een gedekte call. Dit gebeurt wanneer je een call van een aandeel, dat je in je bezit hebt verkoopt. Bij het verkopen van een gedekte call krijg jij een honorarium van de koper.

3. Loop je minder risico wanneer je in obligaties gaat investeren?

Investeerders die onrustig worden van al die aandelenschommelingen worden geadviseerd, om in obligaties te beleggen. De logica is dat obligaties minder onderhevig zijn aan de beurs, maar vergis je niet, want je kan hiermee nog steeds geld verliezen.

4. Is het eenvoudig om te investeren in bulkgoed?

Investeerders die vrezen voor de economie kunnen investeren in bulkgoederen en zien dit als een manier om zich in te dekken. Het is best lastig om te investeren in bulkgoederen, omdat je goed moet kunnen voorspellen wat de markt gaat doen.

Lees meer: 5 defensieve aandelen voor woelige beursdagen

5. Hoelang duurt het voor je je geld verdubbeld hebt?

Dit is zo één van die vragen over investeren waarop heel wat antwoorden kunnen gegeven worden. Een gemakkelijke regel is om gebruik te maken van de formule: de regel van 72. Je deelt het nummer 72 door het rendement op jouw investering. Bvb. 72 / 2 (indien je rendement op jaarbasis 2% bedraagt) en dan kom je op 36 jaar. Bij 5% rendement, kom je zo op 14,4 jaar.

6. Krijg je invloed over het bedrijf van je investering?

Als aandeelhouder word je een van de eigenaars van een bedrijf. Dit houdt in dat je over bepaalde zaken en op de leden van het bestuur de mogelijkheid kan krijgen om te stemmen.

7. Verdienen online brokers op lage transacties?

Ze verdienen uiteindelijk het meest op een hoog aantal transacties en halen daar genoeg uit om alles te dekken.

8. Wat zijn de verschillen tussen de fondsen?

Hefboomfondsen zijn niet voor iedereen toegankelijk en private-equityfondsen zijn investeringen buiten de beurs om. Bij een risicokapitaalfonds wordt er geïnvesteerd met extra risico; voornamelijk bij beginnende bedrijven, maar de opbrengsten zijn daarentegen vaak hoger.

9. Wanneer een bedrijf zijn aandelen terugkoopt, wordt het aandeel dan goedkoper?

Dit wordt vaak gedacht, maar valt in de praktijk meestal tegen. Het is zelfs zo, dat als een bedrijf zegt zijn aandelen terug te kopen, dit vaak niet gebeurt.

10. Moeten huiseigenaren rekening houden met real-estate-investment-trusts (reit)?

Dit zijn fondsen voor investeringen in vastgoed, maar huiseigenaren vallen hier buiten. Het betreft vastgoed zoals, kantoren en winkelcentrums.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.